• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Érdekes Megkezdték a világ legnagyobb távcsövének építését a chilei Atacama-sivatagban
Megkezdték a világ legnagyobb távcsövének építését a chilei Atacama-sivatagban
2017. május 28. vasárnap, 21:33

Chile megkezdte a Rendkívül Nagy Európai Távcső (ELT) építését, amely ha elkészül, a világ legnagyobb optikai távcsöve lesz, mintegy ötször nagyobb, mint a ma használatos legnagyobb ilyen eszköz.

„Ami itt épül, az több mint egy távcső. Ez a tudományban rejlő lehetőségek egyik legnagyobb példája lesz” – fogalmazott Michelle Bachelet chilei elnök az építkezés megkezdésekor a helyszínen.

A tervezett távcső fő tükrének átmérője 39 méter lesz

Az ELT méreténél fogva átalakíthatja majd a világegyetemre vonatkozó tudásunkat. A fő tükrének átmérője harminckilenc méter lesz.

Az Atacama-sivatag háromezer méteres pontján megépülő távcső 2024-ben kezdi meg működését.

Más képességei mellett, bővíteni és pontosítani fogja a csillagászok már meglévő felfedezéseit más csillagok körül keringő bolygókról, lehetővé teszi majd még több kisebb bolygó felfedezését, a nagyobbak megfigyelését és az atmoszféráik jellemzését, ami kulcsfontosságú annak megállapításához, hogy lehet-e rajtuk élet.

Az Atacama-sivatag száraz légköre a Földön fellelhető közel legtökéletesebb körülményeket biztosít az ilyen megfigyelésekhez. A 2020-as évekre a világ csillagászati infrastruktúrájának mintegy 70 százaléka a térségben lesz.

Az ELT-t az európai országokat és a déli félteke államait tömörítő szervezet, az Európai Déli Obszervatórium (ESO) finanszírozza. Az építési költségek nem nyilvánosak, de az ESO korábban arról beszélt, hogy az ELT 2012-es árakon számolva 1,12 milliárd dollárba kerül majd.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo