• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Érdekes Mi tesz valakit szegénnyé Chilében?
Mi tesz valakit szegénnyé Chilében?
2017. május 20. szombat, 23:58

Egy új felmérésből az derül ki, hogy tanulatlanság, a lehetőségek hiánya és a lustaság okozza a szegénységet Chilében – a chileiek szerint.

Az Adimark és az Hogar de Cristo állami jótékonysági szervezet által készített felmérés szerint a chileiek 58 százaléka úgy véli, hogy az iskolázatlanság és a lehetőségek hiánya is vezethet szegénységhez.

Chile Dél-Amerika egyik legjómódúbb, ugyanakkor egyik legegyenlőtlenebb országa - Fotó: The Santiago Times

„Ez az eredmény pozitív, mert azt jelenti, hogy van egy olyan felfogás, miszerint a lehetőségek és az oktatás jogok” – mondta Paul Egenau, az Hogar de Cristo országos igazgatója.

A Humano Sphere szerint azonban egyes szakértők aggasztónak találják, hogy a szegénység harmadik leggyakrabban emlegetett (18 százalék) okozójának a lustaságot tartják.

A chileiek úgy vélik, hogy ezeken kívül a szegénység okozói lehetnek a függőségek (nyolc százalék), az állami segítségnyújtás hiánya (nyolc százalék), az, ha valakit elhagynak a szülei (hat százalék), a hely, ahova az illető születik (öt százalék) és a betegségek (négy százalék).

A hivatalos statisztikák szerint Chilében a szegények aránya 14,4 százalék – alacsonyabb, mint a félteke legtöbb országában, köztük az Egyesült Államokban. Chile rendelkezik a legmagasabb egy főre jutó jövedelemmel a kontinensen, és ő a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) egyetlen dél-amerikai tagja.

Azonban a tizennyolc milliós országban az egyik legmagasabb a jövedelmi egyenlőtlenség a fejlett világban, derül ki egy tavalyi OECD-jelentésből.

A kormány egyes bírálói azt mondják, hogy az egyenlőtlenséget a chilei magánnyugdíj-rendszer okozza, ami szerintük a gazdagoknak kedvez, a szegényeknek pedig csak a minimálbérnél alacsonyabb nyugdíjat biztosít. A több évtizede fennálló rendszerrel kapcsolatos vita az ország lakosságának több mint tíz százalékát az utcára vitte az év elején.

Közgazdászok Chile rendkívül rétegzett oktatási rendszerét is felelősnek tartják az egyenlőtlenségért.

Egenau tegnap kormányzati számokat idézve elmondta, hogy 75 ezer chilei gyermek nem jár iskolába, és ezeknek a gyermekeknek a legtöbbje az ország legszegényebbjei között van.

Az egyenlőtlenség különösen nyilvánvaló az ország felsőoktatási rendszerében, ami továbbra is a világ egyik legdrágábbja. Ebből kifolyólag az egyetemekre való jelentkezés rendkívül egyenlőtlen; a jövedelem szempontjából a felső 20 százalékhoz tartozók 62 százaléka jár egyetemre, míg az alsó 20 százalékhoz tartozóknak csak 21 százaléka.

Az egyetemi hallgatók több mint egy évtizede tüntetnek az ingyenes felsőoktatásért. 2015-ben Michelle Bachelet kormánya bejelentette, hogy egy olyan ösztöndíj-programot indít, amely közel kétszázezer alacsony jövedelmű chileinek fedezi az egyetemi tandíját, de számos diákszervezet továbbra is szélesebb körű strukturális reformokat követel.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo