• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Érdekes Rafael Correa kormányzati múzeumot hozott létre elnöki ajándékainak
Rafael Correa kormányzati múzeumot hozott létre elnöki ajándékainak
2017. május 16. kedd, 20:42

Ecuadorban hétfőn megnyitották az első kormányzati múzeumot, ahol kiállítják az összes ajándékot, amit Rafael Correa elnök hamarosan véget érő tízéves mandátuma során kapott.

A múzeumot a Carondelet elnöki palotában alakították ki, és mindenki számára ingyenesen látogatható. Az elnök szerint a teljes gyűjtemény értéke 2,3 millió dollár.

Az ajándékok ezentúl az elnöki palotában tekinthetők meg - Fotó: EFE

„Eljöhettek a Carondeletbe, és ott meg fogtok találni mindent, az utolsó tollig, amit a köztársaság elnökeként kaptam, és azokat az ajándékokat is, amiket a családom kapott” – mondta Correa szokásos heti tévéműsorában Quitóban.

Correa számos alkalommal elmondta már, hogy azokat az ajándékokat, amelyeket elnököktől és  más, a világ minden tájáról származó emberektől kapott, rajta keresztül minden ecuadori kapta, így azok az ország összes állampolgárát megilletik, ezért ki kell állítani őket a nagyközönségnek.

Az elnöki hivatal szerint Correa 2007 óta az 11.428 ajándékot kapott, köztük órákat, tollakat, a feleségének szánt ékszereket, híres művészek szobrait és egy biciklit Hszi Csin-ping kínai elnöktől.

Az ajándékok 83 százalékát saját országának lakóitól, 17 százalékát pedig külföldi személyiségektől vagy szervezetektől kapta.

A szimbolikus ajándékok is vannak köztük, például az argentin Plaza de Mayo Anyái által aláírt fehér zsebkendő, a forradalmár Ernesto „Che” Guevara naplójának egy példánya és a kolumbiai író, Gabriel García Márquez egy kézirata.

Néhány ajándékot el is fognak árverezni, hogy azokból befolyó összeget szociális programokra fordítsák.

Az elnök bírálóan jegyezte meg, hogy az országban soha nem volt olyan törvény, ami megtiltotta volna az államfőknek és házastársaiknak, hogy megtartsák az ajándékokat, és ez „az erkölcsi belátásukra” volt bízva.

„Mi az őszinteség kormánya vagyunk, nem engedhetjük meg, hogy azok, akik kifosztották az országot megfosszanak bennünket az őszinteség zászlajától” – jelentette ki Correa.

Correa bejelentette, hogy egy 501-es rendelet elnevezésű új jogszabállyal a jövőben előírják minden ajándék átadását, összegyűjtését és múzeumban való kiállításukat. Correa elmondta, hogy a Carondeletben már most is működő múzeum évi 1,5 millió látogatóval Ecuador leglátogatottabb múzeuma, és most új termekkel és legkevesebb öt új helyszínnel bővül.

Elmondta, hogy ugyanez a gyakorlat lesz érvényes minden közhivatalra, például a külügyminisztériumra is, ami szintén sok ajándékot kap, amiket szintén ki kell majd állítani, hogy minden ecuadori megtekinthesse őket.

A múzeumban lesz egy olyan kiállítás is, ami az ország történetének legfontosabb társadalmi, politikai és gazdasági eseményeit mutatja be.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo