• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Érdekes Miért utazik egy amerikai Kubába rákkezelésre?
Miért utazik egy amerikai Kubába rákkezelésre?
2017. április 25. kedd, 10:50

Az Egyesült Államok több mint ötven éve tart fent szankciókat Kubával szemben. Most először fordul elő az, hogy egy a kommunista szigetországban kifejlesztett egyedülálló gyógyszert tesztelnek New York államban. Egyes amerikai rákbetegek azonban már használják is, és az embargóval dacolva Havannába utaznak kezelésre.

Judy Ingels és családja csak hat napja van Kubában. Van idejük várost nézni, és kipróbálni a helyi konyhát. Judy, aki lelkes fotós, élvezettel fényképezi Ó-Havanna gyarmati építészetét.

És miközben az országban tartózkodik, a 74 éves Ingels megkapja az első Cimavax injekciókat. Ez egy olyan gyógyszer, ami a kubai tesztek szerint hónapokkal, néha évekkel is meghosszabbíthatja a tüdőrákban szenvedő betegek életét.

Azzal, hogy kaliforniai otthonából Havannába utazott, Ingels megszegte a törvényt. A Kuba elleni amerikai embargó több mint öt évtizede érvényben van, és bár a két ország kapcsolatai enyhültek Obama elnök idején, orvosi kezelést továbbra sem vehetnek igénybe amerikai állampolgárok Kubában.

Judy Ingels nagyon bizakodó a kubai kezelését illetően - Fotó: BBC

„Nem aggódom” – mondja Ingels. „Most először reménykedem igazán.” Négyes stádiumú tüdőrákban szenved, amit 2015 decemberében diagnosztizáltak nála. „Az onkológusom az Egyesült Államokban azt mondja, hogy én vagyok a legjobb betege, de halálos betegségem van.”

Az orvos nem tudja, hogy Ingels Kubában van. Amikor a Cimavaxról kérdezte, az nem is hallott róla. „De sokat kutattam utána, és jó dolgokat olvastam róla” – mondja Ingels. Január óta a Cimavaxot már tesztelik betegeken a New York állambeli Buffalóban, de az Egyesült Államokban még nem elérhető.

Ingels, férje, Bill és lánya, Cindy a Nyugat-Havannában lévő La Pradera Nemzetközi Egészségügyi Központban lakik. Itt leginkább Ingelsékhez hasonló fizetős külföldieket kezelnek, azonban a La Pradera medencéivel, pálmafáival és nyitott sétálóutcáival inkább hasonlít egy trópusi szállodára, mintsem egy kórházra. Ez az utazás a kaliforniai otthonukból a hazavitt Cimawaxszal együtt az Ingels családnak több mint 15 ezer dollárjába kerül.

A Cimavax úgy küzd a rák ellen, hogy válaszreakciót vált ki az immunrendszerből a tüdőrák növekedését elősegítő vérben lévő fehérjével szemben. Az indukciós időszak után a páciens a havi dózist injekció formájában kapja meg.

A Cimavax annak a kubai biotechnológiai iparnak a terméke, amelyet a néhai elnök, Fidel Castro szorgalmazott az 1980-as évek eleje óta. Ironikus módon a kubai biotechnológiai újítások részben azzal az amerikai embargóval magyarázhatóak, amit Castro oly sokat ostorozott. Amiatt ugyanis Kubának magának kellett előállítani azokat a gyógyszereket, amelyekhez nem tudott hozzáférni vagy nem engedhetett meg magának. És olyan gyógyszereket fejlesztettek ki a kubai környezethez igazodva, például a Cimavaxot, amelyek olyan alacsony technológiai szintűek, hogy vidéki körülmények között is lehet alkalmazni őket.

Lucreciának sokat javított az állapotán a Cimawax - Fotó: BBC

Ez az iparág jelenleg 22 ezer tudóst, technikust és mérnököt foglalkoztat, és a világ számos pontjára szállít gyógyszereket, csak az Egyesült Államokba nem. És bár a kubaiak nem fogják elárulni, mennyibe kerül a Cimawax előállítása, de bizonyosan olcsóbb, mint más kezelések.

A kubai lakosok számára minden egészségügyi ellátás ingyenes. Így van ez a 65 éves Lucrecia de Jesús Rubillo esetében is, aki egy kelet-havannai lakótelep ötödik emeletén lakik. Tavaly szeptemberben két-három hónapot jósoltak neki. Egyszerű lábfájással fordult orvoshoz, de végül negyedik stádiumú áttétes tüdőrákot diagnosztizáltak nála. Kemoterápiát kapott. „Az nagyon kemény volt" – mondja. „Hányingerem volt és nagyon fájt, de a gyerekeim arra kértek, hogy harcoljak, ezért így tettem.”

Lucrecia a sugárkezelés után Cimawax injekciókat kezdett kapni. Most már elég erős ahhoz, hogy felmenjen az ötödik emeletre, ahol lakik, és a köhögése is csökkent. Jobban érzi magát, reménykedőbb, és azon gondolkodik, hogy mi legyen a következő lépés.

„Lehet, hogy elmegyek Spanyolországba meglátogatni a fiamat” – mondja. „Boldog vagyok, és még mindig tervezem a jövőt, de egyúttal szomorú is vagyok. Nagyon sok barátom halt meg rákban, és nekik nem volt meg az az esélyük, ami most nekem ezzel az injekcióval megadatik. Kiváltságosnak érzem magam.”

Orvosa, Elia Neninger onkológus a havannai Ameijeirasi Testvérek Kórházban. Ő az egyik főorvos, aki a kilencvenes évek óta teszteli a Cimawaxot. „Lucrecia a betegsége miatt kerekesszékben érkezett a kezelésre” – idézi fel Neninger. „Mostanra a tüdődaganata eltűnt, ahogyan a májelváltozásai is. Most a szinten tartása történik a Cimavaxszal.”

Kubában a Neningerhez hasonló szakemberek nem beszélnek a rák gyógyításáról, inkább arról beszélnek, hogyan lehet kontrollálni és krónikus betegséggé alakítani azt. Neninger már több száz beteget kezelt a Cimavaxszal.

Elia Neninger már több száz beteget kezelt a forradalmi gyógyszerrel - Fotó: BBC

„Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer egy olyan szeren fogok dolgozni, ami ilyen sok ember életére van jótékony hatással. Több olyan tüdőrákos páciensem is van, akik még tíz évvel a diagnózisuk után is életben vannak.”

A Cimawax meg tudja ugyan hosszabbítani hónapokkal az emberi életet, de nem évekkel. És nem segít mindenkin. Klinikai teszteken a páciensek 20 százaléka nem reagált rá. Neninger azt mondja azért, mert a betegség gyakran már nagyon előrehaladott állapotban van vagy olyan betegségek társultak a rák mellé, amelyek megnehezítik a kezelést.

Mindazonáltal a Cimawax lenyűgözte Dr. Kelvin Lee-t is, aki annak a New York állambeli Buffalóban található Roswell Park Rákkutató Intézet Immunológiai Osztályának vezetője, ahol a Cimavax amerikai kísérletei zajlanak.

Ez az első alkalom, hogy kubai gyógyszert tesztelnek az Egyesült Államokban. Mivel az embargó tiltja a legtöbb együttműködést és kereskedelmet, ehhez is speciális engedélyezésre volt szükség.

A rák immunterápiája egyre drágább az Egyesült Államokban, mondja Lee. Nagyon vonzó az olcsó oltóanyag, amelyet az alapellátásban lehetne használni. És úgy gondolja, hogy lehetséges az is, hogy a Cimavaxot a tüdőrák megelőzésére is alkalmazzák.

„Ha be tudnánk oltani a magas kockázattal bíró dohányosokat, hogy ezáltal megelőzzük a tüdőrák kialakulását, az hatalmas közegészségügyi hatással járna mind az Egyesült Államokban, mind pedig világszerte.” Ez azonban még nem bizonyított, és a Cimavax első amerikai kísérletei csak januárban kezdődtek.

Dr. Lee-t lenyűgözte a Cimawax - Fotó: RPCI 2010

Politikai bizonytalanság is van. A választások előtti kampányában Trump elnök azt mondta, hogy vissza fogja fordítani az Obama-adminisztráció alatt kezdődött enyhülési folyamatot, hacsak az egypárti vezetésű szigeten változás nem áll be. „Követelni fogjuk a kubai nép vallási és politikai szabadságát, valamint a politikai foglyok szabadon bocsájtását” – mondta Trump Miamiban a választási kampány során.

Kuba azonban ezt eddig nem tette top prioritássá. Sok amerikai úgy véli, hogy Kuba nem érdemli meg azt az elismerést és státuszt, amit a Roswell Park Rákkutató Intézettel való együttműködés hozott neki. Lee viszont úgy véli, hogy az amerikai-kubai együttműködés elleni politikai érvek nem helyénvalóak.

„A benzin, amit az autónkba tankolunk, az iPhone-unk, amiről a Twitter-üzeneteinket írjuk, a cipő, amit a gyerekeinknek vásárolunk, mind-mind olyan országokból származnak, amelyekben az Egyesült Államokhoz képest alapvető különbségek vannak a nők jogai, a szólásszabadság és az egyéni szabadságjogok tekintetében. Ez azonban soha nem akadályozott meg bennünket abban, hogy együttműködjünk velük olyan területeken, amelyek mindkét országban az emberek javát szolgálják.”

Már Bill Ingels, Judy férje sem aggódik az amerikai hatóságok miatt. „Azt mondtam nekik, hogy oktatási céllal jövök a szigetre. És valóban, a rákról és a gyógyszerekről tanulok! Alapvetően nagyon őszinte ember vagyok, de ha hazudnom kell, meg fogom tenni.”

Ingels mindaddig nem fogja tudni, hogy a vakcina hozott-e bármilyen változást, amíg három hónap múlva meg nem csinálják a következő felvételt a tüdejéről. „Nagyon bizakodóak vagyunk, és úgy gondoltuk, hogy ez nagyszerű élmény és utazás lesz a családnak, amin együtt veszünk részt. Most először érzem jól magam, mióta diagnosztizálták nálam a rákot.”

Judy ápolónő lánya, Cindy Ingels fogja beadni a Cimawax injekciókat, miután édesanyja hazautazik Kaliforniába. „Már annak is örülnénk, ha stabil maradna az állapota, a daganat nem nőne tovább és nem lenne rosszabbul” – mondja Cindy. „Ha pedig a daganat mérete csökkenne, az valóban egy csoda lenne.”

Forrás: BBC

Fordította: R. E.

 

logo