• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Érdekes MS-13: A világ egyik legkegyetlenebb utcai bandájának története
MS-13: A világ egyik legkegyetlenebb utcai bandájának története
2017. április 22. szombat, 01:12

Egy sor az Egyesült Államokban elkövetett kegyetlen gyilkosság ráirányította az országos figyelmet az MS-13-ra, a Los Angelesben alakult El Salvador-i gyökerű utcai bandára. A legutóbbi többszörös gyilkosság hétfőn történt Long Islanden, ahol a rendőrség szerint négy, közülük három tizenéves férfi holttestét fedezték fel egy erdőben.

Trump elnök a Twitteren „rossznak” nevezte a bandát, Jeff Sessions főügyész pedig azt ígérte, hogy „megsemmisíti” azt. Mindketten az Obama-korszak bevándorlás-politikáját okolták a banda elterjedéséért. De mi is az a MS-13 és tényleg Obama a hibás?

Az MS-13 az egyik legnagyobb bűnszervezet az Egyesült Államokban - Fotó: Getty Images

Hírhedten erőszakos

A banda Kelet-Los Angelesből ered, ahol az 1980-as években a hosszú és kegyetlen El Salvador-i polgárháború elől elmenekült bevándorlók alapították, de vannak hondurasi, guatemalai és mexikói tagjai is.

Az MS a Mara Salvatrucha rövidítése. A Mara bandát jelent, a Salva Salvadorra utal, a trucha pedig durván annyit tesz, hogy az utcákat jól ismerő vagy az alvilágban jártas. A 13 az M helyét jelöli a (spanyol) ábécében.

Az MS-13 a szélsőséges erőszakosságával és machetékel elkövetett gyilkosságaival vált hírhedtté. A gyökerei egy mexikói bandák uralta városrészekbe nyúlnak vissza, és később terjedt át az ország más részeire is. Az FBI szerint a banda ma már 46 államban van jelen.

2012-ben az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma „transznacionális bűnszervezetté” nyilvánította a bandát. Ez volt az első utcai banda, amely elnyerte ezt a kétes megtiszteltetést, amellyel olyan nemzetközi kartelek mellé került, mint a mexikói Zetas, a japán Jakuza és az olasz Camorra.

Brutális beavatás

Az MS-13 azzal vádolják, hogy szegényeket és veszélyeztetett tinédzsereket toboroz. Azt mondják, hogy a csatlakozáshoz „be kell ugrani” – tizenhárom másodpercnyi vad verést kibírni – és „nedvessé kell válni” – vagyis elkövetni egy bűncselekményt, gyakran gyilkosságot, a bandának.

A bandát Los Angelesben alapították az 1980-as években - Fotó: Getty Images

A távozás nagy eséllyel még veszélyesebb. A testen viselt nagyméretű tetoválások egy életre a bandához kötik a tagokat, és egyes csoportjai a hírek szerint meggyilkolják azokat a tagokat, akik megpróbálnak kiszállni.

Az FBI által 2008-ban elvégzett fenyegetés felmérés az MS-13 tagjainak számát hatezer és tízezer közé tette az Egyesült Államokban, amivel ez az egyik legnagyobb bűnözői vállalkozás az országban.

Az ügynökség szerint a banda ma már nagyobb az országon kívül. Az 1990-es évek végén egy bandaellenes hadjárat során az első tagjai közül több százat visszatoloncoltak a közép-amerikai országokba, ahol azok helyi csoportokat alapítottak. Becslések a közép-amerikai országokban működő tagjainak számát hatvanezerre teszik.

Egy nagyarányú salvadori rendőrségi művelet az El Faro újság által megszerzett információi szerint a banda éves bevétele körülbelül 31,2 millió dollár, ami főleg drogokból és zsarolásokból származik.

„Ölj, erőszakolj, uralkodj”

A legutóbbi a bandához kötődő nagy vihart kavart ügyek között van két középiskolás diáklány meggyilkolása. A lányokat machetével és baseballütővel támadták meg New York egyik utcájában a múlt hónapban. A rendőrség szerint egy kisebb vita miatti bosszú volt az indíték.

Négy feltételezett MS-13-tagok vádoltak meg a bűncselekménnyel. Egyúttal két másik feltételezett tagot is megvádoltak egy másik banda egyik tagjának meggyilkolásával, aki a hírek szerint megsértette a bandák protokollját.

Ugyanebben a hónapban két feltételezett bandatagot a texasi Houstonban vádoltak meg azzal, hogy elraboltak három tinédzser lányt, túszként tartották őket fogva, megerőszakolták őket, és egyiküket egy út mellett agyonlőtték.

A nagyméretű tetoválások egy életre a bandához kötik a tagokat - Fotó: Getty Images

A 22 éves Miguel Álvarez-Flores és a 18 éves Diego Hernández-Rivera a bíróságon mosolyogtak és integettek a fényképezőgépeknek. Az FBI bandákra szakosodott szakértője szerint az MS-13 jelmondata az, hogy „ölj, erőszakolj, uralkodj”.

Obamára mutogatás

Trump és Sessions Barack Obamát hibáztatja az MS-13 térnyerése miatt, mert szerintük az előző elnök nyílt bevándorlás-politikája segítette annak növekedését.

Azonban a banda jóval Obama hatalomra kerülése előtt alakult és terjedt el az Egyesült Államokban. Az MS-13-at már az 1990-es években jelentős fenyegetésnek tartották, és 1994-ben pedig egy különleges FBI-akciócsoportot is létrehoztak a banda ellen.

„A nagy felívelés Bush és Cheney alatt következett be, amikor is a bűnözés elleni keményebb fellépés miatt teljesen megteltek a börtönök a közép-amerikai országokban, a rehabilitációra szánt pénzek pedig elapadtak, és emiatt megugrott az ezekből az országokból való illegális bevándorlás” – nyilatkozta a Politifact hírellenőrző weboldalnak Fulton T. Amstrong, az Amerikai Egyetem Latin-amerikai és Latino Tanulmányok Központjának kutatója.

„Nem látom annak bizonyítékát, hogy az Obama-kormányzat lenne a hibás bármilyen módon a bandák jelenlétéért vagy tevékenységéért az Egyesült Államokban” – mondta Ioan Grillo, aki könyvet írt az Egyesült Államokban működő bandákról.

Az Obama-adminisztráció egy agresszív deportálási programmal kiemelt ügyként is kezelte a bandatagok, köztük az MS-13 tagjainak kitoloncolását. A Politifact hamisnak minősítette Trump állítását.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo