• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Érdekes Ezt a Varázslatos Várost a kábítószerek uralják
Ezt a Varázslatos Várost a kábítószerek uralják
2017. április 13. csütörtök, 23:44

Nem sok varázslatos van a Chihuahua államban lévő Batopilas Varázslatos Városában, annak ellenére, hogy 2012-ben Pueblo Mágicónak nyilvánították, hogy az ennek nyomán fellendülő turizmussal virágoztassák fel a települést.

Sőt, ez Mexikó egyik legszegényebb városa, amelyet olyannyira egy bűnözői banda ural, hogy a városi hatóságok és a rendőrség jelenléte szinte csak formális.

Batopilas lakói nem sok előnyt láttak a Pueblo Mágico titulusból - Fotó: Mexico News Daily

Az akkori elnök, Felipe Calderón Hinojosa által Pueblo Mágicónak nyilvánított város semmit nem látott a beígért előnyökből, például azokból megnövekedő állami és magánbefektetésekből, amelyek javították volna az emberek életminőségét.

Az El Universal című újságban tegnapelőtt megjelent riport megjegyzi, hogy Calderón lépése inkább csak egy gesztus volt a Nemzeti Akció Pártja egyik alapítója, Manuel Gómez Morín felé, aki Batopilasban született.

A Rarámuri Sierrában lévő Batopilas egykoron virágzó bányászváros volt, a második település Mexikóban, ahol bevezették az elektromos világítást. A hanyatlás a 20. század fordulóján kezdődött, miután a bányászat máshova vándorolt.

Ma az ott uralkodó szegénység az ENSZ Emberi Fejlettségi Indexe szerint olyan szintű, mint az afrikai országokban. Zimbabwéval áll egy szinten. Nem túl vonzó hely, amit esetleg várnánk egy Pueblo Mágicótól.

Az odalátogatókat egy ellenőrzőpontnál 15-20 éves fekete katonai egyenruhába öltözött fegyveres fiatalok fogadják.

Egyes helyiek azt mondják, hogy a fiatalok a Sinaloa kartell tagjai, mások szerint egy a térségben működő független csoport tagjai, de bárkik is legyenek, a legfőbb feladatuk a mák- és a marihuána-termelés ellenőrzése.

„Ők jók, tényleg kisegítik az embereket, és már nem rossz a közbiztonság itt” – mondta az egyik lakó. Ezzel szemben egy az állam által odaküldött kormányalkalmazott azt nyilatkozta az El Universalnak, hogy a fiatalok „nagyon megijesztették. Ezek kölykök, talán tizenhat év körüliek lehetnek, és mindig be vannak állva. Nem lehet rájuk nézni, mert ha nem tetszik nekik, akkor dühbe gurulnak, és lelőnek, les vale madre [fütyülnek rá].”

A köztisztviselő kijelentette, hogy soha nem megy vissza oda.

A fegyveres összecsapások gyakoriak a régióban, mivel a bűnöző szervezetek versengenek a távoli kábítószer-ültetvények feletti ellenőrzésért.

Az El Mexicano újság a múlt hónapban azt írta, hogy két nagy mexikói drogbanda, a Juárez és a Sinaloa kartell működik az államban, amelyek jól körülhatárolva felosztották maguk között a területet, ahol a kábítószereket termesztenek, szintetikus drogokat állítanak elő, illegális fakitermelést végeznek, olajvezetékeket csapolnak meg, zsarolnak, emberrablásokat és autótolvajlásokat hajtanak végre.

Batopilas egyike ezeknek a térségeknek, és annak a kilenc embernek az egyike ellenőrzi, akik fő célpontjai az állam főügyészi hivatalának.

Mindeközben azonban az élet folyik tovább a körülbelül tizennégyezer fős városban.

„Senki sem jöhet-mehet engedély nélkül, legjobb, amit tehetsz, ha jóban vagy velük. És ha gyermekeid vannak, akkor jobban teszed, ha a fővárosba, Chihuahuába küldöd őket tanulni. Ha itt maradnak, akkor végül előbb-utóbb cuerno kerül a kezükbe” – mondta az egyik helyi lakos.

A cuerno de chivo az AK-47-es géppuska közkeletű neve.

Forrás: Mexico News Daily

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo