• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Érdekes Csökkent az erőszak, de addigra a város fele elmenekült
Csökkent az erőszak, de addigra a város fele elmenekült
2017. február 23. csütörtök, 22:13

Csökkent az erőszak tavaly a mexikói Guerrero állambeli Apaxtla de Castrejónban, de mire ez bekövetkezett a lakosság fele már elmenekült.

Salvador Martínez polgármester elmondta, hogy az elmúlt öt évben az erőszak és a munkahelyhiány miatt mintegy hétezer ember hagyta el az állam északi részén lévő várost.

A helyiek is felvették a harcot a bandákkal, de már későn - Fotó: Milenio

A polgármester elmondása szerint a lakosság 12.500 főről 5.500-ra csökkent, mivel a helyiek igyekeztek elmenekülni a háborúzó bűnözői bandák, például a Guerreros Unidos és a La Familia Michoacana által elkövetett erőszak elől.

De ez az erőszak csökkenőben van, mondta, nagymértékben annak köszönhetően, hogy létrehoztak egy új közösségi rendfenntartó erőt, ami együttműködik a szintén jelenlévő szövetségi és állami rendőrséggel és a hadsereggel.

Martínez szerint a vezetése alatt a béke megteremtésére tett erőfeszítések a városban sikeresek voltak. „Sikerült ezt elérnünk, mert mára az emberrablások, a fegyveres összecsapások és az eltűnések már a múlt.”

De az egykori helyi lakosok már új otthont alakítottak ki maguknak máshol, Morelos vagy México államokban, vagy az Egyesült Államokba távoztak. Nem valószínű, hogy egyhamar visszatérnek, mivel, ahogy a polgármester mondta, még mindig kevés a munkalehetőség Apaxtla megyében.

Tanári állások ugyan vannak, de azokra kevés a jelentkező. A megyében lévő Liberaltepec kisváros középiskolájában a végzős diákok tanítják az alsóbb évfolyamokba járókat, mert nincs elég tanár.

Ez is egy abból a számos megyéből, ahol az erőszak miatt iskolákat zártak be. A szomszédos San Miguel Totolapánban december óta hatvan iskolát zártak be.

Forrás: Mexico News Daily

Fordította: Latin-Amerika társaság

 

logo