• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Érdekes Terjed az elhízás Latin-Amerikában, ahogyan egyre többen fogyasztanak feldolgozott élelmiszereket
Terjed az elhízás Latin-Amerikában, ahogyan egyre többen fogyasztanak feldolgozott élelmiszereket
2017. január 28. szombat, 19:34

Az egykoron súlyosan alultáplált Latin-Amerikának most egy másfajta közegészségügyi válsággal kell megküzdenie, mivel ahogyan a feldolgozott élelmiszerek egyre jobban felváltják a hagyományosan elkészített ételeket, rohamosan terjed az elhízás a kontinensen, derült ki a napokban az ENSZ egyik jelentéséből.

A térség lakosainak közel 58 százaléka, vagyis csaknem 360 millió ember túlsúlyos vagy elhízott, áll az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) és a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) közös jelentésében.

Az elhízás egyre nagyobb problémát okoz Latin-Amerikában is - Fotó: Rick Wilking/Reuters

Az elhízás gyors megugrása egyaránt érint minden latin-amerikait „gazdasági helyzetüktől, lakóhelyüktől és etnikai hovatartozásuktól függetlenül”, írja a jelentés.

Ennek oka részben a gazdasági növekedés, a fokozódó urbanizáció, a magasabb átlagjövedelem, illetve a térség a nemzetközi piacokba való betagozódása, ami csökkentette a hagyományosan elkészített ételek fogyasztását, és növelte a végletekig feldolgozott termékekét, mondja a jelentés.

A probléma a nettó élelmiszerimportőr országokban a legsúlyosabb. A Bahama-szigeteken, Mexikóban és Chilében a legmagasabb az elhízás aránya 69, 64 és 63 százalékkal.

És bár az elhízás egyre terjed Latin-Amerikában, még mindig ezen a kontinensen található az az ország, amelyben a legnagyobb arányú az alultápláltság: Haiti, ahol a lakosság 53 százaléka alultáplált.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo