• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Érdekes Santiago de Chilében megtartották az első palesztin hetet
Santiago de Chilében megtartották az első palesztin hetet
2017. január 12. csütörtök, 22:17

A chilei fővárosban, Santiagóban múlt hét szerdán kezdődött az első palesztin-chilei hét. A rendezvénysorozat programjai között voltak szemináriumok, előadások, művészeti és kulturális események, amelyeket különböző kulturális, politikai és civil intézményekben tartottak.

Több palesztin-chilei szervezet vett részt a rendezvényeken, például a „Palestino” elnevezésű palesztin civil egyesület és a Palesztin Szövetség. Rajtuk kívül palesztin és arab aktivisták és újságírók is bekapcsolódtak az eseményekbe, akik számos arab és nyugati országból érkeztek Chilébe a palesztin hétre.

Először került sor ilyen rendezvénysorozatra a chilei fővárosban - Fotó: Santiago Times

A rendezvénysorozat médiakoordinátora, Zia dal-Aloul elmondta, hogy a palesztin-chilei hét célja a palesztin kultúra népszerűsítése és a chilei palesztin közösség bemutatása, valamint a palesztin üggyel való kapcsolatuk fellendítése.

A hét folyamán műhelybeszélgetéseket is tartottak Latin-Amerikában élő palesztinok részvételével, és más workshopokat is a chilei szenátusban. Egy Palesztinát támogató parlamenti képviselőkből álló csoport több palesztinpárti kampányt is indított, az egyiket például „Bocsánat a Balfour Nyilatkozatért” címmel.

Számos tévében közvetített előadást sugároztak arab és palesztin műholdas csatornákon.

Daniel al-Hedra, Santiago Ricolata kerületének polgármestere elmondta, hogy a latin-amerikai országokban és Chilében különösen nagy a palesztin ügy népi és politikai támogatottsága.

A Betlehemből, illetve a megszállt Jeruzsálem déli részéről származó Al-Hedra a Quds Hírügynökségnek elmondta, hogy a több mint 300 ezer főt számláló palesztin közösség az egyik legfontosabb csoportja a chilei társadalomnak, és számos nagy sikert ért el a pénzügyi és az üzleti szektorban.

Hangsúlyozta, hogy az Izrael-párti lobbi által generált nehézségek ellenére a Chilében élő palesztinoknak sikerült érvényre juttatniuk ellenvéleményüket az Izrael által elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban.

„A legtöbb chilei támogatja a palesztinok jogait. Az Izrael-párti lobbinak nem sikerült ezt megváltoztatnia” – tette hozzá.

Ricolata a Quds Pressnek angolul nyilatkozó polgármestere megerősítette, hogy a Chilében élő palesztinok fő problémája a nyelv, mivel a legtöbben nem beszélnek arabul, és hangsúlyozta, hogy az arab nyelv a fő eszköze annak, hogy a palesztinok megvédjék a jogaikat a politikai szervezetekben és a nemzetközi fórumokon.

A becslések szerint hatszázezer palesztin él Dél-Amerikában. Több mint a felük Chilében, a többiek pedig Peruban, Venezuelában, Argentínában, Brazíliában, Kolumbiában, Bolíviában és Uruguayban.

A Chilébe irányuló palesztin migráció jelentősen megnőtt a brit mandátum alatt és az 1948-as és az 1967-es háborúk után is.

Forrás: Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo