• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Érdekes Ősi azték építményre bukkantak Mexikóvárosban egy építkezésen
Ősi azték építményre bukkantak Mexikóvárosban egy építkezésen
2016. december 05. hétfő, 22:43

Prehispán építményt találtak Mexikóváros közepén, amikor markológépekkel megkezdték egy modern bevásárlóközpont építését, számoltak be róla csütörtökön az ország régészeti hatóságai.

Szakértők azt mondják, hogy a lelet egy 1300-as évekbeli őslakos templom maradványai, amit Quetzalcoatlnak, az azték kultúra egy fő istenségének, a szél és a tudás istenének emelhettek, akinek nevez „tollaskígyót” jelent nahuatl nyelven.

Az építmény mellett más leleteket is találtak - Fotó: Twitter/@mna_inah

Az építmény tizenegy méter széles és mintegy másfél méter magas emelvény, és nem egészen három méter mélyen a föld alatt találtak rá kerámiaedényekkel, valamint gyermekek, felnőttek és állatok maradványaival együtt. A leletet az ikonikus Három Kultúra tere közelében lévő Tlatelolcóban találták, ahol 1968-ban a rendőrség és a hadsereg brutális mészárlást rendezett a diákok között.

„Az épület nagyon fontos, mert Tlatelolco szent helyének része volt” – mondta –Pedro Francisco Sánchez Nava, a mexikói Országos Antropológiai és Történelemtudományi Intézet (INAH) régészeti koordinátora.

Sánchez Nava elmondta, hogy a felfedezés 2014-ben történt egy régi áruház lebontásakor. Azóta a szakértők azon dolgoznak, hogy feltárják a rejtélyes épületet Tlatelolcóban, ahol a prehispán időszak egyik legfontosabb kultúrája élt.

Az INAH már védelem alá vette a régészeti lelőhelyet, és elmondta, hogy azt nem fogja a bevásárlóközpont építése veszélyeztetni.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo