• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Érdekes Mi a közös Che Guevarában, Maradonában és a pápában?
Mi a közös Che Guevarában, Maradonában és a pápában?
2016. december 02. péntek, 18:13

Egy szó: a mate.

Mivel Argentínában szerdán ünnepelték a koffeindús levelekből főzött forró ital, a „Mate Napját”, ami népszerű frissítő Argentínában, Bolíviában, Brazília egyes részein, Chilében, Paraguayban és Uruguayban, érdemes felidézni, hogy kik kortyolgatták az ikonikus latin-amerikai italt.

A yerba mate a dél-amerikai kultúra jellegzetessége - Fotóösszeállítás: teleSUR

A Mate Napot az argentin kongresszus hirdette meg, miután erről 2014. december 17-én törvényjavaslatot nyújtottak be hozzá, amit végül 2015. január 20-án el is fogadtak.

A yerba matét egy ezüstcsuporba rakják és leöntik forró vízzel. Az italt egy a végén szűrővel ellátott fém szívószállal kortyolgatják. Az emberek általában termoszt is hordanak magukkal, hogy pótolni tudják a forró vizet. A matét a rokonok és barátok körében körbe szokták adni, és együtt fogyasztják.

Ernesto „Che” Guevara forradalmi vezető és a néhai Hugo Chávez venezuelai elnök is lelkes matefogyasztók voltak. Az uruguayi író, Eduardo Galeano, a „Latin-Amerika nyitott erei” szerzője, és a szintén író Marío Benedetti is itták a híres italt.

A ma is élő hírességek közül Ferenc pápa, az korábbi uruguayi elnök, José „Pepe” Mujica és Diego Maradona és Lionel Messi argentin focisták is fogyasztják a matét.

De a hírek szerint más híres emberek is szeretik az italt, többek között például Madonna, Moby, Viggo Mortensen, a Red Hot Chili Peppers énekese, Anthony Kiedis, Gwyneth Paltrow és Meg Ryan.

A Nemzeti Yerba Mate Intézet szerint Argentínában 256 millió kiló yerba mate fogy évente, ami azt jelenti, hogy minden egyes argentinra évente fejenként 6,4 kiló jut. A szervezet szerint a yerba mate az argentin háztartások 90 százalékában jelen van.

„A mate hagyományos formájának fogyasztása rengeteg polifenollal, B-vitaminnal, káliummal, magnéziummal és xantinnal látja el a szervezetet” – mondja az intézet. „A polifenolok erőteljes antioxidánsként viselkednek, amivel erősítik a szervezet védekezőképességét és a csökkentik a sejtek öregedését.”

„A kálium és a magnézium alapvető fontosságú nyomelemek a szív megfelelő működéséhez, a xantinok (koffein és teobromin) pedig olyan vegyületek, amelyek stimulálják az idegrendszert” – teszi hozzá az intézet.

A yerba mate fogyasztása Paraguay a spanyolok általi gyarmatosítása után terjedt el a 16. század végén, amikor is a gyarmatosítók magukkal vitték azt a kontinens különböző pontjaira. A guaraní őslakosokat tartják a növény első termesztőinek és az ital első fogyasztóinak.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo