• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Érdekes Costa Rica idén már százötven napon keresztül kizárólag megújuló energiát használt
Costa Rica idén már százötven napon keresztül kizárólag megújuló energiát használt
2016. szeptember 09. péntek, 20:54

Június 17. és szeptember 2. között Costa Rica 76 napon keresztül egyhuzamban az ország teljes elektromos hálózatán megújuló energiát használt, számoltak be róla csütörtökön a hatóságok.

A közép-amerikai ország idén már százötven napon keresztül kizárólag megújuló energiaforrásokat vett igénybe, és a célja az, hogy végül teljesen az ilyen forrásokra térjen át.

Costa Rica jó úton halad a teljes energiafüggetlenség felé - Fotó: thecostaricanews.com

„Kis ország vagyunk, nagy célokkal!” – írta az állami elektromos és távközlési szolgáltatásokat nyújtó vállalat (ICE) a közösségi médiában.

Vészhelyzet esetére alternatív energiaforrásoknak meghagyják ugyan a hőerőműveket, de a kísérleti projekt alatt egyáltalán nem használták őket, nyilatkozott az ICE, ami azt is kiemelte, hogy ennek „közvetlen környezeti és gazdasági haszna van, mert nincs szükség fűtőanyagokra”.

Nemzetközi környezetvédelmi szervezetek méltatták a Costa Rica-i hatóságok azon erőfeszítéseit, amit a természetes erőforrások maximális kihasználásáért tesznek, hogy ezzel elkerüljék az olajimportot.

Az Ecowatch azonban rámutatott, hogy az ország energiájának 75 százaléka – a nagy folyóhálózat és a bőséges csapadék miatt – vízerőművekből származik, aminek a környezetvédelmi weboldal szerint egész biztosan megvannak „a maga gyengeségei”.

A Costa Rica-i hatóságok függetleníteni is akarják magukat jobban a vízenergiától, és azt tervezik, hogy ezt az ország gazdag megújuló energiaforrás választékának jobb kihasználásával fogják megvalósítani.

Nicaragua hasonló útra lépett a természeti forrásainak felhasználásában, és már kitűzte azt a célt, hogy 2017-re 75 százalékban, 2020-ra pedig 90 százalékban megújuló forrásokat használjon fel.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo