• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Érdekes Kuba haladást ért el a melegjogok területén, de az azonos neműek házassága még várat magára
Kuba haladást ért el a melegjogok területén, de az azonos neműek házassága még várat magára
2014. június 16. hétfő, 06:50

Május 10-én több száz kubai táncolt konga ritmusokra, szivárványszínű zászlókat lengettek, és hirdették azonos neműekkel való szerelmüket Havannában. A melegjogok területén elért nagy eredményeket ünnepelték, miközben türelmesen várják a politikailag még mindig távolinak tűnő jogukat a házassághoz.

Körülbelül ötszázan vonultak keresztül Havanna Vedado kerületén az immáron hetedik éve megrendezésre kerülő homofóbia elleni parádén, ahol az ellenkező neműeknek öltözött táncosokhoz és a kéz a kézben vonuló azonos nemű párokhoz több tucat külföldi turista is csatlakozott nagyobb társadalmi elfogadást követelve.

Kuba az elmúlt időszakban elismerte az azonos neműek kapcsolatait és megtiltotta a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzszexuálisok munkahelyi diszkriminációját, de az azonos neműek házasságának vagy akár élettársi kapcsolatának törvényi feltételeire még várni kell.

Változásokat hozott a közgondolkodásban, amikor Fidel Castro 2010-ben, két évvel az elnökségtől való visszavonulása után, elismerte, hogy tévedett, amikor hátrányos megkülönböztetésben részesítette a homoszexuálisokat, akiket az 1959-es forradalom első éveiben munkatáborokba küldtek.

„Még ha forradalom is van, a tudatosság nem változik elég gyorsan sok forradalmárban” – mondta Mariela Castro, Raúl Castro elnök lánya és az LGBT jogok legprominensebb kubai pártfogója.

„Szeretném, ha ez gyorsabban menne, de nem adom fel a reményt. Nagy örömmel fogom ünnepelni azt a napot, amelytől kezdve az azonos nemű párok házasodhatnak” – mondta a Reutersnek az esemény zárásakor.

Még úgy is, hogy Kubát a kommunista párt egyedül kormányozza törvényhozás gyakran lassan megy. A nemzetgyűlés 2006 óta igyekszik frissíteni az 1975-ben elfogadott családjogi törvénykönyvet, ami nem tesz említést a transzszexuálisok, melegek vagy leszbikusok jogairól. Eközben az azonos neműek élettársi kapcsolatának elismerésére vonatkozó javaslatokat halogatják.

„Az apám támogat engem, de nem dönthet az egészről egyedül” – mondta Mariela Castro, aki tagja a nemzetgyűlésnek, és a Nemzeti Központ a Szexuális Oktatásért (CENESEX) igazgatója. „Konszenzusra kell jutnunk, és ezen dolgozunk folyamatosan.”

A parádé egyes résztvevői úgy nyilatkoztak, hogy megértik, hogy miért lassú a változás, és hálásak a kubai közvélemény növekvő elfogadásáért.

„A dolgok olyan tempóban változnak, amekkorára szükségük van, úgyhogy azok az emberek, akik ezeket a dolgokat még nem szokták meg békésebben el tudják őket fogadni” – mondta az 57 éves Guido Quiñones, aki a turizmusban dolgozik.

Mások merészebbek.

„Többet várunk” – mondta Juan Carlos, egy kisminkelt transzvesztita, aki rumba ruhába dobütemre vonult. „Melegházasságot, jogokat. Tiszteletben kell minket tartaniuk, törődniük kell velünk.”

Írta: Daniel Trotta

Forrás: Reuters

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo