• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Kiutasítottak Hondurasból egy venezuelai zenekart
Kiutasítottak Hondurasból egy venezuelai zenekart
2017. november 21. kedd, 13:26

A hondurasi kormány vasárnap új feltételeket vezetett be a vízum megszerzéséhez a venezuelai állampolgárokkal szemben, néhány nappal azután, hogy vitatható körülmények között kiutasítottak az országból egy népszerű venezuelai baloldali orientációjú együttest.

Az új szabályozás értelmében a venezuelaiaknak a vízumkérelmük részeként száz amerikai dollárt kell fizetniük, valamint annak jóváhagyása esetén további harminc dollárt.

alt

A zenekart amerikai vádak alapján utasították ki - Fotó: teleSUR

Hivatalos közleményében a hondurasi külügyminisztérium a lépést a kölcsönösség elvével igazolta, mely során Caracas hondurasi állampolgárokkal szembeni vízumkötelezettségére hivatkozott.

A bejelentés két nappal azután érkezett, hogy a hondurasi hatóságok kitoloncolták a népszerű venezuelai együttest, a Los Guaraguaót a bevándorlási szabályok állítólagos megsértése miatt.

Az együttes múlt csütörtökön érkezett az országba, hogy e hét hétfőjén fellépjen az Ellenzéki Szövetség a Diktatúra Ellen koalíció kampányzáró rendezvényén. Azonban miután megérkeztek Ramón Villeda Morales nemzetközi repülőtérre, a hatóságok őrizetbe vették a zenekar tagjait, majd tizennyolc órás fogva tartás után kitoloncolták őket az országból.

A teleSUR tudósítója, Eduardo Martínez beszámolója szerint az együttes tagjait arról tájékoztatták a hatóságok, hogy El Salvadorba viszi őket, de Panamába érkezésük után közvetlenül Venezuelába küldték őket.

Az incidensre egy nappal azután került sor, hogy az Egyesült Államok Külügyminisztériumának nyugati féltekével kapcsolatos államtitkárságának tagja, Otto Reich azzal vádolta meg a Venezuelai Egyesült Szocialista Pártot 145 embert küld Hondurasba, hogy „turistának, szakértőnek, üzletembernek álcázva” befolyásolják a november 26-ai elnökválasztást.

„A venezuelai szocialista rezsim nem hagyott fel azzal, hogy meghódítsa Hondurast” – írta a szerdai cikkében a szélsőjobboldali kubai-amerikai politikus.

Reich azt is állította, hogy a venezuelai állampolgárok célja, hogy „csatlakozzanak Manuel Zelaya Rosales barátainak perverz kampányához”, utalva ezzel a 2009-ben az Egyesült Államok által puccsal eltávolított korábbi hondurasi elnökre. A korábbi diplomata semmilyen bizonyítékkal nem állt elő, amivel az állításait alá tudta volna támasztani.

A november 26-ai elnökválasztáson a Zelaya Libre pártját is magába foglaló Ellenzéki Szövetség a Diktatúra Ellen koalíció számít a hivatalban lévő Juan Orlando Hernández  elnök fő kihívójának, akinek a puccs utáni megválasztását sokan illegitimnek tartják.

Pénteken kiadott közleményében a venezuelai külügyminisztérium elítélte a Los Guaraguao Reich állításai alapján történt kiutasítását, melyet „Washington Tegucigalpa fölötti szomorú nyomásgyakorlásának” neveztek.

„Rendkívül ellentmondásos, hogy egy olyan ország, mint Honduras, melynek állampolgárai a legszörnyűbb zaklatásnak, kegyetlen bánásmódnak és megalázásnak vannak kitéve az Egyesült Államokban, nem pusztán ilyen megalapozatlan információk alapján hoznak döntéseket, de ugyanazokat módszereket alkalmazzák, melyektől az ő állampolgárai is szenvednek az amerikai hatóságok részéről”.

Írta: Lucas Koerner

Forrás: venezuelanalysis.com

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo