• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Sebastián Piñera megválasztása esetén „húszezer chilei közalkalmazottat bocsátana el”
Sebastián Piñera megválasztása esetén „húszezer chilei közalkalmazottat bocsátana el”
2017. november 11. szombat, 20:13

Sebastián Piñera konzervatív chilei elnökjelölt azzal reagált a bírálatokra, amelyek azon kampányígérete miatt érték, hogy több tízezer közalkalmazottat bocsátana el, hogy az elbocsátások nem politikai alapon történnének.

Egy csütörtökön közzétett nyílt levélben a korábbi elnök és a Chile Vamos jobboldali koalíció vezetője csitítani próbálta a felzúdulást azzal, hogy kijelentette, hogy megválasztása esetén kormánya „tiszteletben fogja tartani” a közszférában dolgozókat.

Egyelőre Piñera a két hét múlva rendező választások esélyese - Fotó: EFE

„Nem fogunk politikai üldözést rendezni, ahogyan ezt egy jelölt nagyon felelőtlen módon állította” – állt a levélben, a balközép jelölt, Alejandro Guillier kijelentéseire utalva.

Piñera korábban azt ígérte, hogy programjának felét – amelynek négy évre vonatkozó becsült összege 14 milliárd dollár – költségvetési lefaragásokból, például köztisztviselők nagyarányú leépítéseiből fogja finanszírozni.

Guillier, a Fuerza de Mayoría vezetője szerdán azt mondta, hogy Piñera húszezer ember elbocsátását tervezi, és hozzátette, hogy „remélhetően tesz némi korrekciót ezzel kapcsolatban, mert pánikot okozott mindenhol. Mindenki készüljön, mert ha a jobboldal győz, akkor kegyetlen üldözés kezdődik.”

A számot az Adóhivatali Alkalmazottak Országos Szervezete számolta ki, amely szerdán elmondta, hogy a chilei köztisztviselők csak az ország összfoglalkoztatottjainak mindössze tíz százalékát teszik ki: kevesebbet mint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országok 15 százalékos átlaga.

Guillier Piñera azon tervét is bírálta, hogy bezárná a Foglalkoztatási és Képzési Irodát, amelynek mintegy hétszáz állami alkalmazottja van, és körülbelül „egymillió chileinek biztosít képzéseket”. „Talán Piñera úrba szorult egy kis emberség!” – mondta. „Az iroda főként a Chile legszegényebb 40 százalékába tartozó embereken segít.”

A november 19-i általános választásokon dönteni fognak Chile következő elnökéről, törvényhozási és helyi képviselőiről.

Nehéz megjósolni a várható eredményeket, mivel a választásra jogosult állampolgárok durván hatvan százaléka nem kíván részt venni a szavazáson.

Az idei választásokat meghatározó egyik fő kérdés egy alkotmányozó nemzetgyűlés lehetősége, az Augusto Pinochet katonai rezsimje idején, 1980-ban írt és 1981-ben elfogadott alkotmány megváltoztatására.

Elnökjelöltek még a baloldali Széles Front képviseletében Beatriz Sánchez; a konzervatív Kereszténydemokrata párt jelöltje, Carolina Goic és a független jobboldali José Antonio Kast.

A katonai diktatúra 1990-es vége óta az ország balközép pártjai négy választást nyertek. Jobboldali jelölt egyszer győzött, amikor 2010-ben Piñera lett az elnök.

Michelle Bachelet elnök nem indul újra, mivel ez már a második ciklusa volt. A közvélemény-kutatásokat egyelőre Piñera vezeti.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo