• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Santiago Maldonado elhúzódó boncolása nem oszlatta el a kétségeket
Santiago Maldonado elhúzódó boncolása nem oszlatta el a kétségeket
2017. november 08. szerda, 20:08

Továbbra is vitákat vált ki Argentínában Santiago Maldonado halála, mivel az aktivista holttestének boncolását még mindig nem fejezték be.

Azután, hogy az aktivistát nyolcvan napig eltűntként kezelték, Maldonado holttestét október 17-én találták meg a Chubut folyóban, és a család három nappal később, közvetlenül az argentin regionális választások előtt azonosította.

A vizsgálati eredmények késlekedése újabb vitákat vált ki az ügyben - Fotó: EFE

Maldonado egy az őslakos mapucsék földjogaiért tartott tüntetésen vett részt augusztus 1-én, amikor is a rendfenntartó erők a tüntetőkre támadtak. Szemtanúk szerint Maldonadót a rendőrség elhurcolta a demonstráció helyszínéről.

Hetekkel később még mindig nincsenek boncolási eredmények. Gustavo Lleral bíró elmondta, hogy még mostanra sem sikerült megállapítani a halál okát, és a tények még megerősítésre várnak.

„Ezek még csak ideiglenes végeredmények, amelyeket a boncolás vizsgálatai fognak kiegészíteni” – nyilatkozta Lleral egy sajtótájékoztatón. „Ez időbe telik, úgyhogy türelmesnek kell lennünk.”

A bíró tagadta, hogy lenne egy olyan koronatanú, aki azt állítja, hogy látta amint Maldonado át akarja úszni a folyót, de a sérülései miatt nem ért át a túlpartra. Egyelőre ezt az elméletet nem tartják valószínűnek, mivel a sérülésekről és vagy a vízbefulladásról szóló információkat még nem erősítették meg.

Maldonado rokonai és aktivisták azt mondják, hogy a fiút erőszakkal tüntették el, és ezért Mauricio Macri kormányát tartják felelősnek. Maldonado közeli barátai azóta elmondták, a fiatal férfi félt a víztől, mivel nem tudott úszni.

Maldonado családja azt állítja, hogy a kormány védeni próbálja a rendőrséget, ami őrizetbe vette és elhurcolta az aktivistát.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo