• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Szabadon engedték a texasi kórházban őrizetbe vett fogyatékkal élő kislányt
Szabadon engedték a texasi kórházban őrizetbe vett fogyatékkal élő kislányt
2017. november 05. vasárnap, 23:55

Az amerikai hatóságok szabadon engedték azt a cerebrális parézisben szenvedő tízéves iratok nélküli bevándorló kislányt, akit közel két hétig tartottak fogva, miután az Egyesült Államok határrendészei megállították a mentőt, amivel a gyereket kórházba szállították. Rosa María Hernández most végre visszatérhetett a családjához, erősítette meg Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) és Joaquin Castro texasi kongresszusi képviselő.

A hatóságok azután vették őrizetbe a gyereket, hogy megállították a mentőt, ami a kórházba szállította egy műtétre. Az ügy nagy felháborodást váltott ki. Castro elmondta, hogy még nem tisztázott, hogy a kislányt kiutasítják-e az Egyesült Államokból. Az ACLU a hét elején keresetet adott be, amelyben a gyermek szabadon engedését kérvényezték.

Rosa María jövője még mindig bizonytalan - Fotó: A család fotója

„Rosa María végre szabad” – írta egy közleményben pénteken az ACLU ügyvédje, Michael Tan. „Borzongató, hogy végre hazamehet, hogy a családjának szeretete és támogatása közepette gyógyuljon.” Hozzátette: „Megkönnyebbülésünk ellenére, a határrendészet azon döntése, hogy lecsap egy kislányra egy gyerekkórházban, továbbra is felfoghatatlan. Egy gyermeknek sem szabadna ilyen traumát átélnie, és azon dolgozunk, hogy ez ne történhessen meg újra.”

Donald Trump amerikai elnök kampányában erőteljes fellépést ígért az illegális bevándorlás ellen, különös tekintettel a Mexikóból érkezőkre. Egy fal építését helyezte kilátásba a mexikói határ teljes hossza mentén.

Castro elmondta, hogy Rosa María szabadon engedése örvendetes hír, de a kislány jövője továbbra is bizonytalan. „A Trump-adminisztráció nem nyilatkozott egyértelműen arról, hogy folytatják-e az ellene folyó kitoloncolási eljárást” – írta egy közleményben. „Továbbra is azt követelem, hogy Rosa María ügyét a közigazgatás zárja le. Ha tovább folytatják, akkor fel kell lépnünk a Trump-kormányzat szívtelen lépései ellen.”

Az Egyesült Államok határrendészetének ügynökei tizenegy nappal ezelőtt állították meg a Rosa Maríát epehólyagműtétre a texasi Corpus Christi kórházba szállító mentőt.

Az ügynökök végül rendőrségi kísérettel továbbengedték a mentőt a kórházba, de a kislány ágyánál fegyveres őrök posztoltak, akik egyből őrizetbe vették, amint fölébredt, nyilatkozták a családtagok az amerikai sajtónak. Ezután egy fiatal bevándorlók számára fenntartott zárt bevándorlási központban tartották fogva a texasi San Antonióban.

Unokatestvére, aki vele volt a kórházba vezető úton, aktivistáknak elmondta, hogy az ügynökök arra próbálták kényszeríteni a családot, hogy írjanak alá olyan dokumentumokat, amelyekkel engedélyezik, hogy Rosa Maríát átszállítsák egy mexikói kórházba, ám ők erre nem voltak hajlandóak.

A kislány anyja, a 39 éves Felipa de la Cruz a New York Timesnak elmondta, hogy azért hozta Rosa Maríát az Egyesült Államokba, hogy lánya jobb kezelésben részesüljön, mivel cerebrális parézisben, egy mozgásproblémákat okozó idegrendszeri rendellenességben szenved.

A család Mexikóban nem tudta kifizetni a kezelést, mondta, és azt remélték, hogy Texasban segíteni fognak a lánya orvosi kezelésének finanszírozásában. „Anya vagyok” – mondta De la Cruz, akinek szintén nincsenek iratai. „Csak azt szeretném, hogy megkapja azt a műtétet, amire szüksége van.”

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo