• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Összecsapások kísérik Macron francia guyanai látogatását
Összecsapások kísérik Macron francia guyanai látogatását
2017. október 27. péntek, 11:28

Összecsapások törtek ki tüntetők és a rendőrség között csütörtök éjjel Francia Guyanában a francia elnök, Emmanuel Macron látogatásakor. A tüntetők Molotov koktélokat dobáltak, a rendőrség pedig könnygázzal válaszolt a francia tengerentúli terület fővárosában, Cayenne-ben. Az elégedetlenségeket szociális problémák váltották ki.

A Dél-Amerikában lévő területen 23 százalékos a munkanélküliség – több mint duplája az európai anyaországénak. Idén már volt egy hatalmas sztrájk, és útblokádokat is emeltek Francia Guyanában.

A tüntetőkből a szociális problémák váltottak ki dühöt - Fotó: Reuters

Csütörtökön a rendőrség öt tüntetőt letartóztatott az összecsapások során, amelyek az után robbantak ki, hogy elutasították a tüntetők követelését, hogy azonnal találkozhassanak Macronnal.

Márciusban tüntetők elfoglaltak egy űrközpontot Kourouban, ahonnan Franciaország és az Európai Űrügynökség lő fel műholdakat. Akkor a tüntetők az ellen tiltakoztak, hogy szerintük a pénzeket a presztízskérdést jelentő űrprojektekbe öntik, miközben a hétköznapi francia guyanai emberek életkörülményeivel nem foglalkoznak.

A tiltakozómozgalom jelmondata ez: „Pous Lagwiyann Dekole”, ami kreol nyelven azt jelenti, hogy „Hadd szálljon fel Guyana”. Macron az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker társaságában várhatóan pénteken látogat el Kourouba.

A francia elnök azt ígérte, hogy 1,08 milliárd eurónyi sürgősségi segélyt folyósít Francia Guyanának, annak a megállapodásnak az értelmében, amit még a korábbi szocialista kormánnyal kötött a tengerentúli terület.

Elégedetlenség tapasztalható a 254 ezer lakosú területen az illegális bevándorlás, illetve az elégtelen egészségügyi ellátás és iskolarendszer miatt is.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo