• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Henrique Capriles Radonski kilépett az ellenzéki MUD koalícióból
Henrique Capriles Radonski kilépett az ellenzéki MUD koalícióból
2017. október 25. szerda, 13:06

Henrique Capriles Radonski venezuelai ellenzéki politikus kedd délután bejelentette, hogy kilép a Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) elnevezésű ellenzéki koalícióból. Twitteren élő közvetítésben Capriles úgy fogalmazott, hogy nem kíván a MUD tagja lenni mindaddig, amíg a Demokratikus Akció vezetője, Ramos Allup is tagja annak.

„Amíg Henry Ramos Allup is tagja a MUD-nak, addig én nem fogok ahhoz az asztalhoz ülni” – jelentette ki a volt elnökjelölt. Capriles korábban azzal vádolta meg Allupot, hogy Nicolás Maduro kormányának a szóvivője. Emellett bírálta az AD vezetőjének autoriter stílusát is, és megvádolta azzal, hogy a személyes politikai ambíciói vezetik.

Capriles kétszer is volt a MUD koalíció elnökjelöltje - Fotó: EFE

„Ramos Allup a fejébe vette, hogy elnökjelölt lehetne. Azért mondom ezt ki, mert ez egy olyan titok, amiről már sokan beszélnek. Ő Maduro jelöltje lenne. Mindig azért volt köztünk, hogy elszabotálja a dolgokat. Most már sok múltbéli dolog értelmet nyert, és így már azt is megérthetjük, hogy miért bukott el a 2016-os az elnök visszahívásáról szóló népszavazási kezdeményezés” – jelentette ki Capriles.

Emellett az is sugallta, hogy ideje lenne az ellenzék soraiból új egységet formálni, mindenféle „zsarolók”, „tolvajok” és „elvtelen emberek nélkül”.

A MUD koalíció a venezuelai regionális választások eredményeinek nyilvánosságra hozatala után került válságba. Az országot kormányzó Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) nagy meglepetésre a legtöbb voksot gyűjtötte a szavazáson és az ország 23 kormányzói tisztségéből 18-at szerzett meg.

Az ellenzéki szövetségen belüli feszültségek azután kerültek nyilvánosságra, hogy hétfőn a négy, az AD jelöltjeként hatalomra került kormányzó úgy döntött, hogy a MUD vezetőségének felhívása ellenére is részt vesz az Alkotmányozó Nemzetgyűlés előtt megtartandó beiktatási eseményen.

Allup kedd délután sajtótájékoztatót tartott az ügyben, ahol úgy nyilatkozott, hogy a négy kormányzó elvesztette a párttagságát azzal, hogy megszegték a párt határozatát és felszólította az ellenzék tagjait, hogy ne egymás levadászásával foglalkozzanak.

„Nem fogok senkivel sem vitatkozni, nem fogom bekapni a csalit, de nagyon sajnálatosnak tartom, hogy az Első az Igazságosság párt számos vezetőjének az a célja, hogy levadássza a Demokratikus Akciót és a személyemet, egy olyan ügyért, amelyért nem vagyunk felelősek” – nyilatkozta Allup.

Bár az AD veterán politikusa azt mondta, hogy nem tudott arról, hogy az AD négy kormányzója esküt kíván tenni az Alkotmányozó Nemzetgyűlés előtt, és azt állította, hogy azt csak annak érdekében tették meg, hogy elláthassák azokat a feladatokat, amivel az október 15-ei választások eredményei felhatalmazták őket. Capriles azzal vádolta meg Allupot, hogy hazudik és a négy kormányzó a pártból történő kizárása csak „álca”.

Az Első az Igazságosság párt alapítója, Henrique Capriles Radonski 2012-ben és 2013-ban is a MUD koalíció elnökjelöltje volt, de mindkétszer alulmaradt a PSUV jelöltjeivel szemben. Korábban Miranda állam kormányzója volt, amíg az év elején az országos ombudsman fel nem mentette ebből a tisztségből az ellene folyó eljárás miatt.

A MUD koalíció 2008-ban jött létre a chavista kormányt elutasító pártokból. Tagjai között megtalálhatóak a centrumtól a jobbközépig terjedő erők.

Írta: Rachel Boothroyd Rojas

Forrás: venezuelanalysis.com

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo