• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Nyolcvanhat regisztrált jelölt indulna a mexikói elnöki címért
Nyolcvanhat regisztrált jelölt indulna a mexikói elnöki címért
2017. október 20. péntek, 21:05

Komoly választékból válogathatnak a mexikói szavazók, amikor jövőre új elnököt választanak: a szombati határidőig nyolcvanhat jelölt regisztráltatta magát függetlenként az Országos Választási Intézet (INE) közleménye szerint. Ez lesz az első olyan elnökválasztás, ahol pártok támogatása nélkül is részt vehetnek független jelöltek.

Valószínű azonban, hogy végül ennél jóval kevesebb név lesz majd a szavazólapokon. A nyolcvanhat bejelentett pályázó közül nyolc esetében máris megállapították, hogy nem felel meg az INE által meghatározott feltételek egyikének, miközben további harmincnyolc kapott 48 órás haladékot arra, hogy eleget tegyen az összes vonatkozó kritériumnak. A többi negyven jelöltet nyilvántartásba vették.

Zavala, Patricio és Rodríguez is a nyolcvanhat jelölt között van - Fotó: Mexico News Daily

A jelöltek végső száma február végén derül majd ki, ugyanis az addig gyűjthetik össze az ahhoz szükséges aláírásokat, hogy bizonyítsák, hogy jelöltségük rendelkezik megfelelő támogatottsággal a lakosság körében. Ehhez minden jelöltnek 866.593 támogatói aláírást kell bemutatnia, amely a választói névjegyzékben szereplők egy százalékának felel meg.

Az INE tegnapelőtti tájékoztatása szerint egy mobilalkalmazást fejlesztettek ki annak érdekében, hogy az elnökjelöltek digitálisan gyűjthessék az aláírásokat. Ettől az intézkedéstől több millió peso és rengeteg papír megspórolását remélik.

Az ismertebb jelöltek között találjuk a korábbi first ladyt, Margarita Zavalát, aki nemrégiben lépett ki a Nemzeti Akció Pártból, valamint Nuevo León független kormányzóját, Jaime „El Bronco” Rodríguez Calderónt.

Az Országos Őslakos Kongresszus (CNI) támogatásával indul María de Jesús Particio Martínez, a „Marichuyként” is ismert náhua asszony is. A jaliscói gyógyító lesz Mexikó történetének első őslakos női elnökjelöltje.

A közvélemény-kutatásokat jelenleg Andrés Manuel López Obrador, a Morena párt elnöke vezeti, de a nagyobb pártok, így az országot jelenleg is kormányzó Intézményes Forradalmi Párt (PRI), valamint az ellenzéki Nemzeti Akció Párt (PAN) sem nevezte még meg a jelöltjét. Szakértők szerint csak ezen szervezetek jelöltjeinek ismeretében után kaphatunk tisztább képet arról, hogy mi várható a jövő július elsején tartandó voksoláson.

Készült a Mexico News Daily által a La Vanguardía és az El Universal cikkeiből készült beszámolója alapján.

Készítette: Latin-Amerika Társaság

 

logo