• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Holttestet találtak az eltűnt argentin aktivista, Santiago Maldonado utáni kutatás közben
Holttestet találtak az eltűnt argentin aktivista, Santiago Maldonado utáni kutatás közben
2017. október 19. csütörtök, 07:41

A nagyobb argentin politikai pártok felfüggesztették választási kampányaikat, miután egy holttestet találtak, amiről azt gyanítják, hogy az eltűnt aktivistáé lehet. A huszonnyolc éves Santiago Maldonadót utoljára augusztusban látták egy összecsapás során, ami a rendőrség és az őslakosok jogaiért tüntetők között zajlott Patagóniában.

Maldonado eltűnése országos felháborodást okozott, és azóta az ügy erősen átpolitizálódott. A holttest megtalálásának híre a vasárnapi argentin kongresszusi választások előtt érkezett.

Santiago Maldonadót augusztus 1-én látták utoljára - Fotó: Facebook

Mind a kormányzó párt, mind pedig az ellenzéki pártok felfüggesztették a kampányukat, miközben a holttestet Buenos Airesbe szállították azonosításra.

Igazságügyi orvosszakértőket vontak be az ügybe, és Maldonado családjának kérésére boncolást fognak végezni a holttesten.

Silvia Ávila ügyész elmondta, hogy a holttest, amire egy folyómederben bukkantak rá néhány száz méterre attól a helytől, ahol Maldonadót utoljára látták, hasonló ruházatú, mint amilyet az eltűnt aktivista viselt, számolt be róla az AFP hírügynökség.

Maldonado családja egy közleményben azt írta, hogy a holttest személyazonossága és a halál oka addig nem ismert, amíg „a szakértők be nem fejezik a munkájukat”. Hozzátették: „Azt kérjük, hogy magánszféránkat tartsák tiszteletben ezekben a nehéz időkben.”

Szemtanúk arról számoltak be, hogy Maldonadót utoljára akkor látták, amikor őrizetbe vették egy a mapucse őslakosok jogaiért tartott tüntetésen Dél-Argentínában augusztus 1-én.

Eltűnése napján a határrendészet egységei összecsaptak a tüntetőkkel, miközben egy úttorlaszt távolítottak el az Argentínát észak-déli irányban összekötő 40-es főútról.

A rendőrség később tagadta, hogy letartóztatták volna Maldonadót.

Emberi jogi aktivisták, szakszervezeti vezetők és baloldali csoportok számon kérték Mauricio Macri kormányát, ami tagadta, hogy eltussolná a történteket, és azt követelték, hogy tegyen nagyobb erőfeszítéseket Maldonado felkutatására.

A kormány végül közel harmincezer dolláros jutalmat ajánlott fel annak, aki információval tud szolgálni a férfi eltűnéséről.

Közben Maldonado bátyja, Sergio, a rendőrségtől független vizsgálatot kért.

Szeptemberben több ezer argentin tüntetett a fővárosban, Buenos Airesben az aktivista eltűnése miatt. Ezenkívül számos más argentin városban is tartottak demonstrációkat.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo