• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A Guantánamói-öbölben vagyok. Az Egyesült Államok kormánya halálra éheztet
A Guantánamói-öbölben vagyok. Az Egyesült Államok kormánya halálra éheztet
2017. október 16. hétfő, 08:44

Huszonhárom napja nem volt étel a gyomromban. Szeptember 20-án kijelentették, hogy nem táplálnak tovább bennünket. Úgy döntöttek, hogy inkább elsorvasztanak bennünket, és hagynak meghalni.

Minden perc annyira fájdalmas, hogy tudom, nem bírom már sokkal tovább. Most minden este azon tűnődöm, hogy megérem-e a reggelt. Mikor adják fel a szerveim? Mikor áll meg a szívem? Lassan csúszok lefelé, és senki észre sem veszi.

Khalidot tizenöt éve tartják fogva vádemelés és tárgyalás nélkül - Fotó: Mladen Antonov/Getty Images/AFP

Van itt egy ember, aki az egész orvosi személyzetért felel. Nem tudom a nevét, de vezető egészségügyi tisztnek nevezik. Ő volt az, aki felkeresett mindnyájunkat, és közölte, hogy abbahagyják a táplálásunkat. Abban a pillanatban, ahogy megláttam, tudtam, hogy rossz híreket hoz, és most döntött az életünk végéről.

Azért kezdtem éhségsztrájkba, mert nagyon feszült, nagyon letört voltam – mivel immáron tizenöt éve be vagyok ide zárva távol a családomtól. Soha nem vádoltak meg semmilyen bűncselekménnyel, és soha nem adtak lehetőséget, hogy bizonyítsam az ártatlanságomat. Mégis még mindig itt vagyok. És most Donald Trump azt mondja, hogy egyikünk sem – a huszonhat „örök” rab, akik valójában semmilyen bűncselekményt nem követtek el, de nem érdemelnek tárgyalást – távozat innen, amíg ő dönt erről.

Egyesek azt mondják majd, hogy én okoztam a fájdalmat magamnak. De hogyan lehetséges ez? Nem én kértem, hogy hozzanak ide. Semmi olyat nem tettem, ami igazolhatná az elrabolásomat, és hogy végighurcoljanak a fél világon. Az igaz, hogy voltak idők, amikor arra gondoltam, hogy jobb lenne meghalni. Úgy véltem, hogy az egyetlen békés módja annak, ahogy tiltakozhatok. Amit igazán szeretnék magamnak és az itt lévő többi férfinak, az az igazság. Egészen biztosan soha nem akartam olyan fájdalmak közt meghalni, amelyeket most érzek.

Már korábban is hagyták abba a táplálásunkat, de ez most másnak tűnik. Bármi áron azt akarják, hogy hagyjunk fel az éhségsztrájkkal. Ezt ismételgetik: ha tönkreteszed a tested egy részét, az a te döntésed; ha ártasz magadnak, az a te döntésed. El akarják érni, hogy tönkremenjen az egyik vesénk vagy más szervünk. Megvárják, hogy valamink károsodjon. Talán azt is, hogy annyira károsodjon, amit már nem élünk túl.

Kicsivel több mint egy héttel ezelőtt, szeptember 29-én, összeomlottam, és „sárga kódot” hirdettek – így hívják. Láttam már ilyet korábban is, de most először volt miattam. Mégsem kaptam kezelést. Mégis tovább éheztetnek. Már nem tudok járni. A csípő ízületem megdagadt, és nagyon fáj. Nagyon fáradt és gyenge vagyok.

A legrosszabb az, hogy az orvosi személyzet semmit sem jegyez fel. Nem tudják megnézni, hogy milyen közel lehetek a halálhoz. Az ápolók semmit sem írnak le. Nem válaszolnak, amikor azt kérdezem, hogy felírták-e a kimaradt étkezéseimet. Az lenne a feladatuk, hogy ápoljanak, de nem teszik.

Ezek a napok a legszörnyűbbek az itt töltött tizenöt évben. Korábban kínoztak bennünket, de ez nagyon lassú és nagyon kegyetlen. Az emberek, akik azért vannak itt, hogy gondoskodjanak rólunk, bántanak minket. Arra kényszerülök, hogy könyörögjek az életemért. Arra kérek mindenkit odakint, hogy mondja el, hogy mi folyik itt. Hogy tegye fel a kérdést, hogy miért hagy minket Trump lassan meghalni. Nem tudom hány napom maradt még hátra.

Ezeket a szavakat Khalid Quassim a Guantánamói-öbölben diktálta le az ügyvédjének, Shelby Sullivan-Bennisnek, a Reprieve emberi jogi szervezet munkatársának. Khalid Quassimot tizenöt évr tartják fogva a Guantánamói-öbölben. Soha nem vádolták meg bűncselekménnyel, és arra sem adtak lehetőséget számára, hogy tárgyaláson bizonyítsa ártatlanságát. Khalid egy jemeni kisvárosból származik, és 2000-ben munkát keresni utazott Afganisztánba. Az afgán rendőrség tartóztatta le, és téves személyazonosítással átadták őt az amerikai erőknek. Később kiderült, hogy az Egyesült Államok nagy összegeket fizetett a helyi rendfenntartó erőknek, hogy adjanak át nekik arab foglyokat kihallgatásra.

Írta: Khalid Quassim

Megjelent a The Guardian weboldalán 2017. október 13-án

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo