• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A FARC-ot hivatalosan is nyilvántartásba vették politikai pártként
A FARC-ot hivatalosan is nyilvántartásba vették politikai pártként
2017. október 11. szerda, 22:27

A Közösség Kolumbiai Alternatív Forradalmi Ereje (FARC) vezetői bejelentették, hogy a Nemzeti Választási Tanács hivatalosan is nyilvántartásba vette a szervezetet, mint törvényes politikai pártot, ami részt vehet a választásokon.

„Ma legális párttá lettünk, nyilvántartásba vetettük a Nemzeti Választási Tanácsnál a programunkat és alapszabályunkat, és meg fogjuk védeni Kolumbiát” – írta a FARC a Twitteren.

A FARC immáron hivatalosan is indulhat a választásokon - Fotó: Reuters

Jairo Estrada, Hangok a Békéért nevű megbékélés-párti szervezet tagja egy közleményben elmondta, hogy minden fontos jogi dokumentumot benyújtottak.

A leszerelésről való igazoláson és az alapszabályon kívül a FARC politikai szervezetének ideológiai programját és etikai kódexét is benyújtották a CNE-hez.

A FARC arról is beszélt, hogy dolgoznak a szenátusba és a képviselőházba szánt jelöltjeik listájának összeállításán.

Estrada azt is elmondta, hogy „tanulmányozzák a választási stratégiát” a jövő évi elnök- és törvényhozási választásokra.

A FARC öt szenátort és a képviselőház további öt tagját fogja kinevezni, akik a megyékben civil jelölteket fognak támogatni, árulta el a FARC gerillamozgalom egykori második számú parancsnoka.

Márquez arra biztatta „minden politikai zászló alá tartozó testvéreit”, hogy „közösen keressék az egység útjait”. Azt is hangsúlyozta, hogy a FARC célja „a régi és igazságtalan rend meghaladása” lesz.

A sajtótájékoztató végén Márquez „az összes illegális fegyveres szervezetet” felszólította, hogy csatlakozzanak a „béke-erőfeszítésekhez”, és állapodjanak meg a nemzeti kormánnyal.

Szeptember 1-én a FARC megszűnt gerillaszervezetnek lenni, és 53 év fegyveres harc után politikai párttá alakult.

Estrada arra kérte a megfigyelőket, hogy ne zárják ki, hogy a FARC is versenybe szállhat az elnöki posztért, és elmondta, hogy a koalíciókötés lehetőségeit még nem térképezték fel, mivel a kongresszus még mindig nem döntötte el, hogy a FARC-nak van-e legitimációja választási politikai pártnak lenni.

Írta: James Cockcroft

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo