• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A chileiek többsége szerint a mapucsék nem tekintik magukat „chileinek”
A chileiek többsége szerint a mapucsék nem tekintik magukat „chileinek”
2017. október 07. szombat, 23:01

A Cadem közvélemény-kutató cég a héten nyilvánosságra hozta a mapucse-konfliktusról és az azzal kapcsolatos kérdésekről készített legutóbbi felmérésének eredményeit, amelyekből az derül ki, hogy a chileiek csupán 36 százaléka véli úgy, hogy a mapucsék „chileinek” érzik magukat.

A mapucse konfliktus az elmúlt hónapban folyamatosan szerepelt a hírekben, az Araucanía régióban felgyújtott teherautókkal, a mapucse foglyok éhségsztrájkjával és az ezekkel kapcsolatos tüntetésekkel.

A chileiek többsége szerint Chilének történelmi adóssága van a mapucsék felé - Fotó: The Santiago Times

A chilei közvélemény-kutató cég hangsúlyozta, hogy a lakosság 72 százaléka úgy véli, hogy a konfliktus rosszabbodott az elmúlt három évben, ami tíz százalékos növekedés a korábbi, januárban készített felméréshez képest.

Bár a megkérdezettek 59 százaléka válaszolta azt, hogy „igen, terrorizmus zajlik Araucaníában”, mindössze a 39 százalékuk vélte úgy, hogy a kormánynak a terrorizmus-ellenes törvényt kellene alkalmaznia bármilyen bűncselekmény esetében. Ugyanezen kérdés részeként a válaszadók 54 százaléka mondta azt, hogy bármilyen bűncselekmény esetében a szokásos igazságszolgáltatási eljárást kellene lefolytatni.

Arra a jóval általánosabb kérdésre, hogy hogyan kellene a konfliktust megoldani, 66 százalék adta azt a választ, hogy a kormánynak párbeszédet és diplomáciát kellene alkalmaznia megoldásként. Csupán az emberek 22 százaléka szerint kellene a kormánynak visszatérnie a terrorizmus-ellenes törvény alkalmazásához a konfliktus megoldásához.

Összesen az emberek 60 százaléka ellenzi a hadsereg beavatkozását a konfliktusba, szemben azzal a 35 százalékkal, amely támogatja a katonai beavatkozást.

A közvélemény a mapucsékról alkotott képére vonatkozóan a válaszadók 97 százaléka szerint fontos, hogy a közösség megőrizze a hagyományos értékeit és kultúráját, és 76 százalékuk véli úgy, hogy Chilének történelmi adóssága van az őslakosok felé. A válaszadók háromnegyede szerint a mapucsékat hátrányos megkülönböztetés éri a chilei emberek részéről, és hasonló arányban vélik úgy, hogy az őslakos közösségeknek joguk lenne az ősi földjeikhez.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo