• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Kubai orvosok tábori kórházat nyitottak a földrengés sújtotta mexikói Oaxaca államban
Kubai orvosok tábori kórházat nyitottak a földrengés sújtotta mexikói Oaxaca államban
2017. október 06. péntek, 20:05

Egy több mint negyven fős kubai egészségügyi szakemberekből álló csapat tábori kórházat állított fel az Oaxaca állambeli Ixtepecben, hogy ingyenes ellátást biztosítson a földrengés áldozatainak, erősítette meg Dr. Rolando Piloto Tomé, a kórház igazgatója.

A Henry Reeve Nemzetközi Orvosi Brigád tagjai érkeztek a Tehuantepeci-földszorosra, hogy ingyenes egészségügyi ellátást nyújtsanak a következő egy hónapban. Már azelőtt is érkeztek orvosok, hogy a teljes csapat felállt volna, hogy ellássák a terület várandós nőit.

A tábori kórházat egy stadionban állították fel, és egy hónapig működik majd - Fotó: EFE

A kórház szerdán nyitotta meg kapuit, és az emberek tömegesen keresték fel. A működéshez a kubai kormány több tonna felszerelést, gyógyszereket és más szükséges eszközöket küldött.

„Amikor felvontuk a zászlót és elénekeltük a himnuszunkat, sok ember éltette Kubát és Mexikót” – mondta Piloto.

Piloto a Prensa Latina hírügynökségnek elmondta, hogy a zuhogó eső ellenére több száz különböző korú helyi lakos állt sorban esőkabátban és esernyőt tartva, hogy a kubai szakemberek orvosi ellátásban részesítsék.

Mintegy ötszáz embert láttak el, és többek között tizenkét műtétet és egy ultrahangos vizsgálatot végeztek el.

A település által támogatott kórházat az ixtepeci stadionban állították fel, és az napi huszonnégy órás ellátást biztosít az általános családi orvoslástól az idegsebészetig.

Piloto elmondása szerint az október hónap során a következő szolgáltatásokat nyújtják a helyieknek: nőgyógyászat, pszichiátria, pszichológia, gyermekgyógyászat, ortopédia, sebészet, idegsebészet, képalkotás, klinikai laboratóriumi vizsgálatok, általános belgyógyászat, belgyógyászat és járványvédelem.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy minden az áldozatoknak biztosítandó gyógyszert, ultrahang vizsgálatot és általános ellátást Kuba szolidaritásból ajánlotta fel Mexikónak, amit két héten belül két földrengés is sújtott.

Piloto elmondta, hogy a mexikói Egészségügyi Minisztérium szervezte meg az érkezésüket, hogy így próbáljon több szolgáltatást biztosítani a katasztrófa sújtotta régiónak, illetve segítsenek lelket önteni az áldozatokba „a katasztrófa után, ami szíven ütötte Mexikót és Kubát”.

A szeptember 7-i, a Richter-skála szerinti 8,2-es erősségű földrengés Oaxacában okozta a legnagyobb károkat, és legkevesebb kilencven ember életét követelte.

Szeptember 19-én egy másik, 7,2-es erősségű rengés is megrázta Pueblát és Mexikóvárost, de érintette Morelos, Mexico, Guerrero és Oaxaca államokat is, és újabb halálos áldozatokat követelt. A hivatalos jelentések szerint a két földrengésben legkevesebb 360 ember vesztette életét.

A földrengés ereje 44 házat döntött romba a mexikói fővárosban, de körülbelül további háromezer szerkezete rongálódott meg.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo