• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Michelle Bachelet tízmilliárd pesót ígér az „ingyenes oktatásra”
Michelle Bachelet tízmilliárd pesót ígér az „ingyenes oktatásra”
2017. október 05. csütörtök, 21:48

A 2018-as költségvetésből a chilei oktatási minisztérium több mint tízmilliárd pesót (valamivel több mint tizenhatmillió dollár) fog kapni , ami 2017-es költségvetéséhez képest 5,9 százalékos többletet jelent.

Ennek az összegnek közel tíz százalékát arra szánják, hogy a diákok legszegényebb 60 százaléka ingyen tanulhasson az egyetemeken és más felsőoktatási intézményekben.

A chilei oktatási rendszer a legdrágábbak közé tartozik a világon - Fotó: The Santiago Times

Ez az ingyenes oktatásra fordítandó többletforrás 29,4 százalékos emelést jelent az idei költségvetéshez képest, és a Chilei Költségvetési Iroda, a Dipres szerint ebből mintegy 360 ezer diák részesül majd.

Az El Mercurio beszámolója szerint az Dipres oktatási osztályának igazgatója ezt „nagy ráfordításnak” nevezte, amiből számos állami intézményt is fejleszteni fognak.

Az új költségvetésből 480 millió pesót fognak fordítani a vidéki területeken dolgozó tanárok fizetésének emelésére. Idén már ugyanezek a tanárok kaptak egy legfeljebb 30 százalékos emelést, ami tovább nő majd a következő pénzügyi évben.

A teljes költségvetést Bachelet elnök vasárnap jelentette be, és meglepetést okozott azzal, hogy az 3,9 százalékkal növeli a közkiadásokat. A tervezetet hétfőn terjesztette a kongresszus elé Sergio Granados költségvetési igazgató. Bachelet a bejelentéskor kijelentette, hogy „magunk mögött tudtuk hagyni a legnehezebb pillanatokat” a chilei gazdaságban, és hozzátette, hogy „gazdaságunk egyértelműen a felépülés útjára lépett”.

Ugyanakkor az elnököt támadják a politikai ellenfelei, például Sebastián Piñera elnökjelölt. A Radio ADN-nek adott interjújában a korábbi elnök kijelentette, hogy a tervezett számok „meggondolatlanok és felelőtlenek”, mivel „mivel hétezer millió dollárnyi hiányt” okoznak. Elmondta, hogy gondatlannak tartja a költségvetést, különösen a márciusi kormányváltás miatt, amikor is új elnököt fognak beiktatni.

„Ez olyan, mintha egy adósságokkal terhelt, hiányokkal teli vállalkozást adnának át, és azt mondanák, »oldd meg te«. Majd így szólnának, »ó, ne aggódj, jól fog menni az üzlet«. Ezek jól csengő szavak, de felelőtlenek” – hangsúlyozta.

Írta: Isabel Cocker

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo