• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Matriarchák etetik az embereket Juchitánban
Matriarchák etetik az embereket Juchitánban
2017. október 04. szerda, 20:23

A Tehuantepeci-földszoros térsége a mexikói Oaxaca államban régóta matriarchális. Most ezek a nők vállalták, hogy gyógyítani próbálják az emberek lelkét a szeptember 7-i földrengés után. Juchitán de Zaragozában több ezer család vesztette el otthonát, és kénytelen az utcán aludni, de a matriarchák folyamatosan ellátják őket élelemmel.

Harminckilenc közösségi konyha működik Juchitánban, amelyek több ezer olyan embert etetnek, akik másodpercek leforgása alatt lettek hajléktalanok. A zapoték nők szervezik a főzést és az ételek szétosztását, mindenféle állami részvétel nélkül.

Harminckilenc közösségi konyha működik Juchitánban - Fotó: Mexico News Daily

Segítség helyett az utóbbi inkább bírálja az állampolgári mozgósítás ezen formáját. Az egyik ilyen állampolgár a festő Francisco Toledo, aki harminc évvel ezelőtt hagyta el a szülővárosát, Juchitánt. Ő szervezi most az egyik legfontosabb segélyezést a katasztrofális földrengés után.

Miután Toledo tudomást szerzett a nőkről és közösségi konyháikról, úgy döntött, hogy támogatja őket pénzzel, hogy addig tudják folytatni a segítségnyújtást, ameddig csak szükség van rá.

Juchitán jellegzetes ételeit szolgálják fel a közösségi konyhákban is: csirkét és rizst, fekete kukoricából készült tamalest, tojást, kávét és süteményeket.

„A konyhák a szabadban működnek, az utcákon, műanyag tető vagy ponyva alatt. Az emberek összegyűlnek, és sámlikon, székeken vagy akár a járdán foglalnak helyet, hogy elfogyasszák az ételüket. Az eső néha eloltja a főzéshez használt faszenet, de ez sem tántorít el minket attól, hogy etessük az itteni embereket” – mondta Micaela, a számos szakács egyike a Milenio újságnak adott interjújában.

Minden egyes konyha egyszerre körülbelül kétszáz főnek tud enni adni, és bár az éhes embereknek sorba kell állniuk, megéri várni, „mert a női családfők érintése mindig meggyógyítja a lelket”, ahogyan az egyik sorban álló fogalmazott.

Bár sokan kapnak enni, más dolgokra is szükség van – például ponyvákra, amelyek védelmet nyújthatnak a régióban zuhogó szokatlanul erős esőktől.

Kormányzati tisztviselők szerint 17 ezer ponyvát osztottak ki, és még több is érkezik. De a szükséges dolgok a régióba való eljuttatását többek között akadályozza a szállítás költsége.

A helyi lakosok már kértek üzemanyag-támogatást, hogy csökkentsék a hajóút költségeit. Egyetlen teherautónyi áru szállítása Oaxacából akár tízezer pesóba (körülbelül 550 dollár) is kerülhet.

Forrás: Mexico News Daily

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo