• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Az Egyesült Államok kérni fogja Kubától, hogy 60 százalékkal csökkentse a washingtoni nagykövetségén dolgozók létszámát
Az Egyesült Államok kérni fogja Kubától, hogy 60 százalékkal csökkentse a washingtoni nagykövetségén dolgozók létszámát
2017. október 03. kedd, 14:56

Hivatalos források szerint az Egyesült Államok arra fogja kérni Kubát, hogy 60 százalékkal csökkentse a washingtoni nagykövetségén dolgozók létszámát. Ezt az amerikai hatóságok azután döntötték el, hogy az Egyesült Államok bejelentette, hogy a nagykövetségi dolgozóit ért állítólagos „támadások” miatt visszahívja a havannai diplomáciai képviselete személyzetének hatvan százalékát.

Az AP-nek nyilatkozó tisztviselők szerint az amerikai külügyminisztérium várhatóan kedden jelenti ezt be.

Az Egyesült Államok is visszahívta dolgozóinak több mint felét a havannai nagykövetségéről - Fotó: Olivier Douliery

Augusztusban az amerikai külügyminisztérium arról számolt be, hogy az Egyesült Államok nagykövetségének személyzete – és öt kanadai – szokatlan hanghatásokat tapasztalt.

A múlt héten Bruno Rodríguez Parrilla kubai külügyminiszter találkozott az Egyesült Államok vezető diplomatájával, Rex Tillersonnal, hogy elmondja neki, hogy a kubai kormány nem felelős az ügyben.

„A kubai kormány soha nem követett el, és soha nem is követne el semmilyen támadást diplomaták ellen” – írta a kubai kormány egy múlt csütörtöki közleményében, amikor a nagykövetség létszámának csökkentéséről kezdtek híresztelések terjedni.

Azonban a találkozó ellenére az Egyesült Államok bejelentette, hogy visszahívja a Kubában dolgozó tisztviselőinek 60 százalékát, és utazási figyelmeztetést ad ki az amerikai állampolgároknak.

Josefina Vidal kubai diplomata és az Egyesült Államok ügyeiért felelős külügyminisztériumi tisztviselő így fogalmazott: „[A döntés] különösen érinteni fogja a két ország közös érdekeiért folytatott együttműködést, és a Kuba és az Egyesült Államok közötti különféle csereprogramokat”.

„A tények teljes tisztázásához elengedhetetlen az Egyesült Államok hatékony részvétele” – írta egy pénteki közleményében.

Az alkalmazottak a havannai nagykövetségen maradó negyven százaléka „sürgősségi személyzet”.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo