• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Az ELN kolumbiai gerillaszervezet több mint ötven év után először tűzszünetet hirdetett
Az ELN kolumbiai gerillaszervezet több mint ötven év után először tűzszünetet hirdetett
2017. október 02. hétfő, 11:45

Kolumbia legnagyobb aktív lázadó szervezete, az ELN, több mint ötven év óta először, ideiglenes tűzszünetbe kezdett a hatóságokkal. A tűzszünet vasárnap vette kezdetét, és várhatóan január közepéig tart majd.

Juan Manuel Santos elnök azt mondja, hogy reményei szerint ez az első lépés lesz a szervezettel való békekötés felé.

Az ELN október 1-én éjfélkor beszüntette minden támadó tevékenységét - Fotó: Reuters

Minderre egy mérföldkövet jelentő békemegállapodás után kerül sor a hatóságok és a jóval nagyobb FARC gerillaszervezet között, ami tavaly egy öt évtizedes háborút zárt le.

A Nemzeti Felszabadító Hadsereg (ELN) és a kolumbiai hatóságok közötti ideiglenes tűzszünet a legfontosabb előrelépésnek számít azóta, hogy a két fél februárban béketárgyalásokba kezdett a szomszédos Ecuadorban.

Az ELN vezetője, Nicolás Rodríguez szombat éjjel arra utasította a katonáit, hogy „szüntessenek be minden támadó tevékenységet, hogy teljes mértékben teljesítsék a kétoldalú tűzszünetet”, és a kolumbiai fegyveres erőknek is megparancsolták, hogy függesszék fel a lázadók elleni műveleteket.

Az elmúlt nyolc hónap folyamatos tárgyalásai ellenére a tűzszünet megkötését akadályozták az ELN támadásai a fegyveres erők ellen, a túszszedések, illetve az olajvállalatok elleni támadások.

Az ELN főleg túszok szabadon engedéséért kapott váltságdíjakból finanszírozza tevékenységét, a tűzszünet feltételeivel azonban a lázadó csoport vállalta, hogy nem szed túszokat, nem támad meg utakat vagy olajlétesítményeket, nem használ taposóaknákat és nem toboroz kiskorúakat.

Cserébe a kormány ígéretet tett arra, hogy javítja mintegy négyszázötven lázadó börtönbeli körülményeit, és fokozza a közösségi vezetők védelmét, akik közül sokan az erőszak célpontjaivá váltak 2016 eleje óta.

Az ENSZ megfigyelői a helyszínre utaztak, hogy a terepen figyeljék meg a körülményeket, de jelen vannak a kormány és a lázadók, valamint a katolikus egyház képviselői is.

Az ELN gerillacsoportnak a vélekedések szerint a szervezetnek kevesebb mint ezerötszáz aktív harcosa van, akiket nagyszámú „aktivista” vagy szimpatizáns támogat, és nyújt nekik logisztikai segítséget.

Főleg az északi és a Venezuelával határos határterületeken van jelen, de működik Casanare, Norte de Santander és Cauca tartományokban is.

Az ecuadori fővárosban, Quitóban folyó tárgyalások következő fordulója október 23-án kezdődik.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo