• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Az Egyesült Államok visszahívja nagykövetségi dolgozóit Kubából
Az Egyesült Államok visszahívja nagykövetségi dolgozóit Kubából
2017. október 01. vasárnap, 10:34

Az Egyesült Államok a kubai nagykövetségén dolgozó személyzet több mint felét visszahívja a diplomatáinak egészségkárosodást okozó rejtélyes támadások miatt. Washington egyúttal arra is figyelmezteti az amerikaiakat, hogy ne látogassanak az országba, mert egyes támadások szállodákban történtek.

Legkevesebb huszonegy nagykövetségi dolgozó számolt be egészségügyi problémákról, az enyhe agyi traumától és hallásvesztéstől a szédülésig és hányingerig. Kuba az amerikai döntést „elhamarkodottnak” nevezte, ami hátrányosan fogja érinteni a kétoldalú kapcsolatokat, de az együttműködés folytatódik.

Az amerikai kormány minden nem létfontosságú dolgozóját visszahívja a kubai nagykövetségéről - Fotó: Reuters

Rex Tillerson, az Egyesült Államok külügyminisztere azt mondta, hogy a két ország továbbra is együttműködik egymással a támadások felderítésében, és kijelentette, hogy a diplomáciai kapcsolatokat fenntartják.

Az első beszámolók hangtámadásokról szóltak, de Kuba tagadja, hogy köze lenne azokhoz. Legkevesebb két kanadai is érintett az ügyben.

Kik távoznak?

Az Egyesült Államok elrendelte, hogy minden nem létfontosságú dolgozó a családjával együtt hagyja el Havannát. Csupán a „sürgősségi személyzet” marad.

Az Egyesült Államok határozatlan időre felfüggeszti vízumkiadásokat is. „Amíg a kubai kormány nem tudja biztosítani embereink biztonságát, addig csak a sürgősségi személyzetre csökkentjük a nagykövetség létszámát” – áll az amerikai külügyminisztérium közleményében.

Mit tudunk a támadásokról?

„Legkevesebb huszonegy alkalmazott vált a különleges támadások áldozatává” – írja a közlemény. Az FBI, a Kanadai Királyi Lovasrendőrség és a kubai hatóságok közös nyomozása ellenére még mindig nincs kimerítő magyarázat a 2016 végétől kezdődő incidensek okaira.

„Nem ismerjük az eszközöket, a módszereket vagy azt, hogy hogyan hajtották végre a támadásokat” – olvasható a pénteki közleményben.

Az első beszámolók azonban hangtámadásokról szóltak, amelyek során hanghullámokkal vették célba a havannai nagykövetség dolgozóit, többeknél súlyos halláskárosodást okozva ezzel.

Egy hallhatatlan hangeszköz bevetése egy titkos támadás során „technikai szempontból hihető” – nyilatkozta a héten Denis Bedat, az elektromágnesesség élettani hatásainak szakértője az AFP-nek.

„Az emberi hallás kapacitását meghaladó ultrahanghullámokat egy erősítővel lehet kibocsátani, aminek nem kell nagynak lennie, vagy a házon belül vagy kívül lennie.”

Az Active Denial Systemet (ADS), az amerikai rendőrség által használt tömegoszlató fegyvert hozta fel példának, ami olyan elektromágneses hullámokat bocsát ki, amelyek hirtelen elviselhetetlen égő érzést okoznak.

Ki áll a támadások mögött?

Az Egyesült Államok nem vádolja Kubát a feltételezett támadásokkal. Sem az amerikai, sem pedig a kubai kormány „nem azonosította még a bűnös felet” – áll az amerikai külügyminisztérium közleményében. „Nem zárjuk ki annak lehetőségét, hogy egy harmadik ország után nyomozzunk, de a nyomozás folytatódni fog” – teszi hozzá a közlemény.

Milyenek az Egyesült Államok kapcsolatai Kubával?

Raúl Castro elnök a hírek szerint személyesen kezeskedett az Egyesült Államok akkori havannai ügyvivőjének, hogy nem Kuba áll a támadások mögött.

Az Egyesült Államok több évtizednyi fagyos kapcsolatok után 2015-ben nyitotta újra a nagykövetségét Havannában. 2016-ban Barack Obama lett az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki Calvin Coolidge 1928-as látogatása óta Kubába utazott.

Idén júniusban Donald Trump elnök bejelentette, hogy visszavonja Obama Kuba-politikájának egyes elemeit, de azt is mondta, hogy nem zárja be az Egyesült Államok havannai nagykövetségét. Egy havannai lakos, Andrés Murci a Reuters hírügynökségnek ezzel kapcsolatban így fogalmazott: „Az új Trump-kormánnyal minden kútba esik, minden visszafelé halad. Ugyanoda tartunk, ahol korábban voltunk. Minden előrelépés, ami Obamával történt, most visszafelé megy.”

A rejtélyes kubai támadások

  • 2016 vége: Az Egyesült Államok nagykövetségének dolgozói és legkevesebb egy kanadai tüneteket kezdenek észlelni
  • Május: Az Egyesült Államok kiutasít két kubai diplomatát, amiért nem sikerült megvédeni a diplomatáit
  • Augusztus: Az Egyesült Államok azt mondja, hogy tizenhat nagykövetségi dolgozója kapott ellátást, de a támadások úgy tűnik abbamaradtak
  • Szeptember eleje: Az Egyesült Államok elmondja, hogy a támadások még mindig folynak, és immáron tizenkilenc nagykövetségi dolgozója szenvedett sérüléseket
  • Szeptember 29.: Washington visszahívja a diplomáciai dolgozóit, és arra figyelmezteti az amerikai állampolgárokat, hogy ne utazzanak Kubába, valamint elmondja, hogy már huszonegy nagykövetségi dolgozója érintett a támadásokban

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo