• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Trump kiterjesztette az utazási tilalmat Venezuelára és Észak-Koreára
Trump kiterjesztette az utazási tilalmat Venezuelára és Észak-Koreára
2017. szeptember 25. hétfő, 08:57

Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy Venezuelát és Észak-Koreát is hozzáadják azoknak az országoknak a listájához, amelyek állampolgárai nem utazhatnak az Egyesült Államokba. A rendelkezés különféle korlátozásokat tartalmaz a listán szereplő országokra vonatkozóan.

A Fehér Ház sajtóirodája szerint Venezuela esetében az új rendelet „bizonyos venezuelai kormányzati tisztviselőkre és közvetlen családtagjaikra” terjed ki.

Trump nem vonta vissza, sőt bővítette a beutazási tilalmat - Fotó: Reuters

Ennek értelmében az állambiztonság, a rendfenntartó erők tagjai és bevándorlással foglalkozó tisztviselők nem léphetnek be az Egyesült Államokba. A közvetlen családtagjaik nem bevándorlóként, üzleti, turista, turista/üzleti vízummal való belépését szintén felfüggesztették.

A rendelkezés azokat a minisztériumokat és állami szerveket nevezi meg, amelyek részt vesznek az „átvilágítási és ellenőrzési eljárásokban”, így például a Néphatalmi Igazságügyi, Békeügyi és Belügyminisztériumot; az Azonosítási, Bevándorlási és Kivándorlás Közigazgatási Szolgálatot; a Tudományos, Büntetőügyi és Nyomozó Szolgálatot; a Bolivári Nemzeti Hírszerző Szolgálatot és a Néphatalmi Külügyminisztériumot.

Észak-Korea esetében minden az országból származó külföldi állampolgárnak tilos a belépés az Egyesült Államokba.

A kiterjesztett új utazási tilalom érintetlenül hagyja a már eddig is érvényben lévő korlátozásokat Csád, Líbia, Szíria, Jemen és Szomália ellen, jelentette be vasárnap a Trump adminisztráció.

Az október 18-án életbe lépő új korlátozásokat Donald Trump eredeti utazási tilalmának felülvizsgálata eredményezte, amelyeket a bíróság megtámadott.

Irak lekerült a felülvizsgált listáról, mivel katonailag együttműködik az Egyesült Államokkal az Iszlám Állam terrorszervezet ellen, ugyanakkor az új rendelet az irakiak esetében „további vizsgálatot” javasol annak megállapítására, hogy jelentenek-e veszélyt az Egyesült Államok „nemzetbiztonságára”.

Észak-Korea és Venezuela felvétele az eredeti, főleg muszlim országokra vonatkozó listára a korlátozások kiterjesztésének számít.

„Észak-Korea nem működik együtt az Egyesült Államok kormányával semmilyen tekintetben, és nem teljesít minden információ-megosztásra vonatkozó igényt” – áll a rendelet kihirdetésében.

Egy hivatali tisztviselő az újságíróknak tartott rövid eligazításában elismerte, hogy jelenleg nagyon kevés észak-koreai utazik az Egyesült Államokba.

„Újra biztonságosság tenni Amerikát az első számú prioritásom. Nem fogjuk beengedni azokat az országunkba, akiket nem tudunk biztonságosan ellenőrizni” – fogalmazott Trump nem sokkal a bejelentés után.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo