• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Első latin-amerikai országként Chile betilthatja a nejlonzacskókat az összes part menti városában
Első latin-amerikai országként Chile betilthatja a nejlonzacskókat az összes part menti városában
2017. szeptember 24. vasárnap, 19:28

Michelle Bachelet elnök bejelentette, hogy országa a következő tizenkét hónapban meg fogja tiltani a nejlonzacskók használatát minden óceánparti városában.

Az ENSZ 72. közgyűlése előtt mondott beszédében New Yorkban a chilei vezető elmondta, hogy a tiltás „lehetővé fogja tenni, hogy a nagyközönség is hozzájáruljon az óceánok védelméhez.”

A chilei tengerparton rengeteg szemét marad a nyaralók után - Fotó: The Santiago Times

„Ez azt jelenti, hogy mi leszünk az első ország az amerikai kontinensen, amely ilyesfajta törvényt hoz, és sürgetjük a többi országot is, hogy tegyen ilyen vállalást.”

Nyolcmillió tonna műanyag kerül minden évben a tengerbe, és okoz óriási károkat a tengeri élővilágnak, tette hozzá Bachelet.

A chilei elnök azt is el szeretné érni, hogy a kormány összehangolt tengerparti takarítási munkálatokat végezzen a vakációszezon csúcsidőszaka alatt, hogy ezzel is kiegészítsék a törvényt.

Mindkét lépés a kormány a globális felmelegedés csökkentését célzó vállalásai keretében történik.

A chilei Környezetvédelmi Minisztérium adatai szerint a tengeri madarak 90 százalékának beleiben van valamilyen műanyag, egyes kutatók pedig azt jósolják, hogy 2050-re ugyanannyi műanyag lesz a tengerben, mint amennyi hal.

Marcelo Mena chilei környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy a törvénytervezet októberben fog a kongresszus elé kerülni, és reményei szerint különösebb nehézségek nélkül el is fogják fogadni, mivel hasonló kezdeményezések egyes part menti közösségekben már most is vannak.

„A tiltás alapvető fontosságú az óceánok és a biodiverzitás védelme szempontjából. A tervezetben szerepel a hulladékkezelés kérdése is, amivel rövidtávon meg kell birkóznunk, mert ha nem cselekszünk, akkor ezeknek a fajoknak a léte veszélybe kerül” – mondta Mena.

Ha a törvénytervezetet elfogadják, akkor azok a vállalkozások, amelyek nejlonzacskókat használnak és terjesztenek, háromszáz dollárnyi bírságra számíthatnak.

Chilében az ötezer lakost meghaladó városias közösségek számítanak városnak, ami azt jelenti, hogy a tiltás legkevesebb kétszázharminc települést érint majd.

Beszédében Michelle Bachelet Chile az ENSZ Fenntartható Fejlesztési Céljai iráni elkötelezettségét is hangsúlyozta.

„A fejlődésről alkotott eddigi elképzeléseinket megrázta az éghajlatváltozás könyörtelen valósága. Szemet hunyhatunk és tagadhatjuk a valóságot, és akkor ennek pusztító hatása egyre erőteljesebben és gyakrabban fog jelentkezni, vagy vállalhatjuk a felelősséget.”

„A széndioxid-kibocsátás csökkentésén túl ez azt jelenti, hogy át merjük alakítani a termelési modelljeinket, és átértékeljük, hogy milyen fajta növekedést szeretnénk követni” – mondta.

A chileiek átlagosan fejenként 1,25 kilogramm szemetet termelnek naponta. Ugyanakkor a kutatók nemrégiben Chile partjai közelében egy több mint kétmillió kilométer átmérőjű műanyagból álló lebegő szigetet találtak.

A nejlonzacskókat tiltó törvény azért irányul a part menti területekre, mert, a Greenpeace Chile szerint, a legtöbb műanyag szemét az ország tengerpartján keletkezik az ország belsőbb részeiből nyaralni odalátogatók miatt.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo