• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Felháborodást váltott ki a melegellenes „terápia” mellett hozott ítélet Brazíliában
Felháborodást váltott ki a melegellenes „terápia” mellett hozott ítélet Brazíliában
2017. szeptember 21. csütörtök, 12:10

Egy brazíliavárosi szövetségi bíró, Waldemar de Carvalho egy olyan pszichológus javára ítélt, akinek visszavonták az engedélyét, mert úgynevezett „átváltoztató terápiát” hirdetett. Az evangélikus pszichológus Rozangela Justino a homoszexualitást „betegségnek” nevezte.

Bírálói a bírói döntést regresszívnek és orvosilag hibásnak tartják. A brazil Szövetségi Pszichológus Tanács már 1999-ben megtiltotta a pszichológusoknak, hogy olyan terápiát hirdessenek, ami állításuk szerint megváltoztatja az illető szexuális orientációját.

A bíró döntése nem aratott osztatlan sikert Brazíliában - Fotó: Yasuyoshi Chiba/AFP

A szervezet egy közleményben azt írta, hogy a döntés „nyomán felmerülhet a szexuálisorientáció-megváltoztató terápiák alkalmazásának veszélyes lehetősége”, és azt ígérte, hogy bíróság előtt fog küzdeni ez ellen.

A népszerű popsztár, Anitta egy az interneten közzétett videóban fejezte ki felháborodását az ügyben, ami már egymillió megtekintés felett jár. „Ez megy az országomban. Az emberek haldokolnak, éheznek, a kormány megöli az országot a korrupcióval, nincs oktatás, nincsenek kórházak, nincsenek lehetőségek… és a hatóságok azzal vesztegetik az idejüket, hogy azt hirdessék, hogy a homoszexualitás betegség” – mondta.

Egy másik nagyon kedvelt énekes, Ivete Sangolo pedig ezt írta ki az Instagramra: „Azok a betegek, akik hisznek ebben a hatalmas képtelenségben.” Posztját egy nap alatt több mint 236 ezren lájkolták.

A Twitteren számos felhasználó fejezte ki támogatását a meleg közösség felé, és az ítéletet elítélő képeket és rajzokat tettek ki. „Persze, mert ebben az országban fontosabb »gyógyítani« az emberi szexualitást, mint harcolni az előítéletek ellen” – írta egy férfi portugál nyelven. „Nincs gyógymód arra, ami nem is betegség” – twittelték mások a #curagay („meleggyógyítás”) hashtag kíséretében.

Ezt nézetet osztotta Rogério Giannini, a Szövetségi Pszichológus Tanács elnöke is, aki a brit Guardian újságnak azt nyilatkozta, hogy az állítólagos terápiának nincs orvosi alapja. „Ez nem egy komoly, tudományos, hanem egy vallási vagy konzervatív álláspontokhoz kötődő vita” – mondta.

Brazíliában jelenleg a konzervatív keresztény kurzus egyre növekvő térnyerése zajlik a progresszív politikákkal szemben, amelyek szerintük ellentétesek a hagyományos értékekkel. Tüntetéseket is tartottak a televíziós szappanoperák meleg karakterei ellen, és a múlt héten elérték egy a nemi és szexuális sokféleségről szóló kiállítás bezárását.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo