• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A WFP 5,7 millió dollárnyi élelmiszer-segélyt juttat el több mint 650 ezer kubaihoz
A WFP 5,7 millió dollárnyi élelmiszer-segélyt juttat el több mint 650 ezer kubaihoz
2017. szeptember 18. hétfő, 18:09

Az Élelmezési Világprogram (WFP) igazgatója, David Beasley szombaton bejelentette, hogy a szervezet 5,7 millió dollár értékű élelmiszer-segélyt juttat el több mint 650 ezer kubaihoz az Irma hurrikán okozta hatalmas pusztítás után.

Beasley hozzátette, hogy a WFP már küldött Kubába ezerhatszáz tonna élelmiszert, valamint másfél millió dollár sürgősségi segélyt is folyósított más szükséges árucikkek megvásárlásához.

Az Irma hurrikán soha nem látott károkat okozott Kubában - Fotó: Desmond Boylan/AP

„Az Élelmezési Világprogram elkötelezett azon emberek iránt, akiket érint az Irma hurrikán Kuba több mint nyolcszáz kilométernyi part menti sávján okozott pusztítása, és készek vagyunk támogatni a kubai kormány helyreállítási erőfeszítéseit” – mondta Beasley.

„Ez a hurrikán egész egyszerűen letarolta az egész part menti területet, a károk mértéke példátlan” – fogalmazott Beasley miután találkozott a kubai alelnökkel, Miguel Díaz-Canellel.

A segélyezés várhatóan azonnal elkezdődik a szükségletek szerinti elosztással, amely során kiemelten kezelik majd a bentlakásos iskolába járó diákokat, a hatvanöt év feletti időseket, a terhes nőket és a kisgyermekes anyákat.

„Az Irma okozta pusztítás mértéke azt követeli meg tőlünk, hogy együttműködve dolgozzunk az azonnali helyreállításon, hogy az emberek ivóvízhez, élelmiszerekhez és lakhatáshoz jussanak, és a gazdaság talpra álljon” – mondta.

„Igazán lenyűgöző, amit a kubai emberek tesznek, több ezer ház, kórházak, iskolák és elektromos infrastruktúra ment tönkre, és az emberek mind a helyreállításon dolgoznak” – tette hozzá Beasley.

A kubai polgári védelem második számú vezetője, Luis Macareno megköszönte a WFP felajánlását.

„Az ENSZ rendszere Kubában mindig is erősen kapcsolódott ahhoz, amit a kubai kormány tesz, és ez most is megmutatkozik. A nehéz időkben támogatják a szükségben szenvedő kubai embereket” – mondta.

Beasley arról is beszélt, hogy a program célja, hogy kiegészítse a kubai kormány a hurrikán által érintett emberek élelmiszerekkel való ellátására tett erőfeszítéseit.

„Hatvanezer hektár mezőgazdasági terület szenvedett rendkívül súlyos károkat, banánfák, citrusfélék, rizs, kukorica, minden” – magyarázta Beasley.

„Az ilyen időkben mindannyian félretesszük politikai nézetkülönbségeinket, és összefogunk a közös célért” – fogalmazott az egykori dél-karolinai kormányzó.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo