• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Az Egyesült Államok bezárhatja a kubai nagykövetségét a diplomatáit ért „hangtámadás” miatt
Az Egyesült Államok bezárhatja a kubai nagykövetségét a diplomatáit ért „hangtámadás” miatt
2017. szeptember 17. vasárnap, 22:37

Az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy bezárja kubai nagykövetségét, miután az ott dolgozó diplomatákat Washington szerint egy „hangtámadást” miatt egészségkárosodás érte. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy „még mérlegelik” annak lehetőségét, hogy bezárják-e havannai diplomáciai képviseletüket, vagy sem.

Több mint húsz személyt érint az ügy, akik között vannak, akik enyhe agyi traumát és halláskárosodást szenvedtek, mások csak szédülést és hányingert tapasztaltak magukon.

Az Egyesült Államok 2015-ben nyitotta újra nagykövetségét Havannában - Fotó: AFP

Az amerikai hatóságok úgy vélik, hogy valamiféle egészségkárosító eszközt vetettek be ellenük. Kuba tagadja, hogy köze lenne a dologhoz. Legalább két kanadai személy is hasonló tüneteket mutatott. „Ez egy nagyon súlyos ügy, tekintve azokat a károsodásokat, amelyeket bizonyos személyek elszenvedtek” – nyilatkozta Tillerson a CBS-nek.

Az FBI, a Kanadai Királyi Lovasrendőrség és a kubai hatóságok bevonásával folyó nyomozás ellenére még mindig nincs megnyugtató magyarázat az incidens okát illetően, ami 2016 végén kezdődött. Raúl Castro kubai elnök állítólag személyesen biztosította az Egyesült Államok akkori havannai ügyvivőjét, hogy nem Kuba áll a támadás mögött.

Az Egyesült Államok több évtizedes fagyos kapcsolatok után 2015-ben nyitott újra a nagykövetségét Havannában. 2016-ban Barack Obama volt az első hivatalban lévő amerikai elnök, akik a szigetországba látogatott, Calvin Coolidge 1928-as kubai útja óta.

Idén júniusban Donald Trump bejelentette, hogy Obama Kuba-politikájának egyes elemeit visszavonja, de azt mondta, hogy az Egyesült Államok havannai nagykövetségét nem kívánja bezárni.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo