• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Újabb bűncselekményekkel vádolták meg Michel Temer brazil elnököt
Újabb bűncselekményekkel vádolták meg Michel Temer brazil elnököt
2017. szeptember 15. péntek, 20:28

Brazília korrupcióellenes főügyésze Michel Temer elnököt az igazságszolgáltatás akadályozásával és zsarolással vádolta meg. Ezek újabb vádak ellene, mert korábban már megvádolták korrupcióval a JBS húscsomagoló cég tulajdonosaival kötött vádalkuk keretében tett vallomások alapján.

Ők azzal vádolták Temert, hogy kenőpénzeket fogadott el, és meg akarta vásárolni egy tanú hallgatását. Temer határozottan tagad minden törvénysértéssel kapcsolatos vádat.

Temert most azzal is vádolják, hogy egy bűnszövetkezet vezetője volt - Fotó: AFP

A korábbi korrupciós vádakat a kongresszus söpörte félre, aminek jogában áll eldönteni, hogy az elnöknek bíróság elé kell-e állnia, vagy sem. Az újabb vádak Temer elnökön kívül hat másik politikai szövetségesét is érintik.

Rodrigo Janot főügyész egy közleményben azt írta, hogy Temer egy pártja, a PMDB magas rangú tagjaiból álló „bűnszervezet vezetője volt”. Azt is állította, hogy a csoport állítólag 190 millió dollárnyi kenőpénzt fogadott el állami vállalatokkal kötött szerződésekért cserébe.

A vádak részben a világ legnagyobb húscsomagoló vállalata, a JBS tulajdonosai, Joesely Batista és Wesley Batista vallomásain alapulnak. Ők elmondták az ügyészeknek, hogy brazíliavárosi lakásában találkoztak Temerrel, és titokban felvették, ahogy állítólag arról beszél, hogy egy tanúnak pénzt kell adni a hallgatásáért.

Temer elnök azt mondta, hogy a felvételen nem hangzik el semmi törvénytelenség. Ügyvédei is megkérdőjelezték a vallomást, mondván, hogy az megbízhatatlan, mivel Joesley Batista visszatartott információkat az ügyészektől.

A legújabb vádakat először el kell fogadnia a Legfelsőbb Bíróságnak, mielőtt az alsóház elé kerülnének megvitatásra. Az elnöknek az általános vélekedések szerint elegendő támogatása van a kongresszusban, hogy elkerülje azt, hogy bíróság előtt kelljen felelnie a vádakra.

A Temer ellenhozott vádak a brazil elit ellen folytatott széleskörű korrupciós nyomozás eredményei. Több tucat politikust és vállalatigazgatót ítéltek el, vagy vádoltak meg sikkasztással és vesztegetéssel.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo