• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Egy brazil bíróság felfüggesztette a kormány által kiadott amazóniai bányászati engedélyt
Egy brazil bíróság felfüggesztette a kormány által kiadott amazóniai bányászati engedélyt
2017. augusztus 30. szerda, 22:13

Egy bíróság felfüggesztette azt a brazil kormány által kiadott rendeletet, amely egy nagy nemzeti parkot nyitott volna meg a kereskedelmi bányászat előtt Amazóniában. A 46 ezer négyzetkilométeres területet aranyban, mangánban és más ásványkincsekben gazdag földnek tartják.

A brazil kormány hétfőn a heves bírálatok után felülvizsgálta a rendeletet, és megtiltotta a bányászatot a védett vagy őslakos területeken. A döntés előtt aktivisták és hírességek is tiltakozásukat fejezték ki a tervezet ellen.

A kormány felülvizsgálta, a bíróság meg felfüggesztette a vitatott rendeletet - Fotó: Getty Images

A brazíliavárosi szövetségi bíróság egy nyilatkozatban azt közölte, hogy felfüggeszt minden „a Michel Temer elnök által aláírt rendeleten alapuló esetleges közigazgatási lépést”.

A Kelet-Amazóniában lévő Renca rezervátumban őslakos törzsek élnek, és nagy kiterjedésű érintetlen erdőségek vannak benne. Mérete nagyobb mint Dániáé, és körülbelül harminc százalékán engedélyezték volna a bányászatot.

Michel Temer brazil elnök szerint ez a lépés fellendítené az ország gazdaságát, Randolfe Rodrigues ellenzéki szenátor viszont „az elmúlt ötven év legnagyobb támadásának” nevezte a lépést Amazónia ellen.

Maurício Voivodic, a WWF brazíliai szervezetének elnöke a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy a térségben való bányászat „népességrobbanáshoz, erdőirtáshoz, a vízforrások elpusztításához, a biodiverzitás elvesztéséhez és földkonfliktusokhoz” vezethet.

A WWF jelentése szerint a réz- és aranylelőhelyek utáni kutatás egyik fő érdeklődési területe az egyik védett körzetben, a Maicuru Biológiai Rezervátumban van. Arról is beszélnek, hogy a Pará Nemzeti Parkban is arany lehet, ami a területen belül van.

A WWF azt mondja, hogy potenciális konfliktusforrás két őslakos rezervátum is, amelyek több különböző, viszonylagos elszigeteltségben élő etnikai csoport lakóhelyei. A WWF jelentése szerint „egy aranyláz a régióban visszafordíthatatlan károkat okozhat ezeknek a kultúráknak”.

„Ha a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a környezetvédelmi szervezetekkel való egyeztetés nélkül nyissa meg ezeket a területeket a bányászat előtt, akkor nemzetközi felháborodással kell számolnia.”

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo