• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Chilei abortusztörvény: „A terhességem kínszenvedés volt”
Chilei abortusztörvény: „A terhességem kínszenvedés volt”
2017. augusztus 17. csütörtök, 21:50

Paola Valenzuela negyvenéves volt, amikor kiderült, hogy terhes a második gyermekével. „A férjem és én nagyon izgatottak voltunk, hogy születik még egy gyermekünk, és az akkor kilencéves fiam is nagyon örült, hogy lesz egy kisöccse” – idézi fel.

Ám amikor elment az első ultrahangra, Valenzuelával közölték, hogy a magzat nem fejlődik megfelelően. „Ez szörnyű csapás volt számunkra” – mondja. Az orvos azt mondta neki, hogy várjanak, hátha a helyzet javul, de a második vizsgálat kiderítette, hogy a gyermeknek amnion köteg szindrómája van, ami számos különböző születési rendellenességet okozhat. Valenzuela gyermekénél a szervek a testen kívül növekedtek, és a gyerek testét daganatok borították.

Paola Valenzuelának úgy kellett végigcsinálnia a terhességét, hogy tudta, gyermeke nem marad életben - Fotó: BBC

Emlékszik rá, hogy ahogyan a férje megkérdezte, hogy a gyermek meddig fog élni, és ahogyan az orvos elmondta, hogy kizárt, hogy a méhen kívül életben marad. „Megkértem az orvost, hogy segítsen egy abortuszban” – mondja Valenzuela.

„Imádkozzon”

Azonban Paola Valenzuela Chilében él, a világ azon hét országának egyikében, ahol az abortusz minden körülmények között tiltott. Az orvos közölte Valenzuelával, hogy jogilag nincs lehetőség abortuszt végezni, és azt tanácsolta neki, hogy imádkozzon.

„A terhességem szörnyű volt számomra és a családom számára is, ahogyan szenvedni láttak, és nem tudták, hogy mit mondjanak. A fiam folyamatosan azt kérdezgette, hogy mikor fog a kisöccse meghalni, mert tudta, hogy bármikor meghalhat.”

Amikor huszonháromhetes terhes volt, végre elfolyt a magzatvize, és ment a kórházba. Azt mondja, hogy az első dolog, amit a szülés után megkérdezett, hogy a gyermek életben van-e. „A nővérek mondták, hogy nem.” Az egyikük megkérdezte Valenzuelától, hogy akarja-e látni.

Tudván, hogy mit mutatott az ultrahang, azt kérte, hogy takarják le a gyermek testét egy takaróval, és csak a lábait hagyják fedetlenül, amikről tudta, hogy nem torzultak el. „Így a lábaitól tudtam elbúcsúzni” – mondja. „Aztán elvitték, és másnap eltemettük” – teszi hozzá könnyes szemmel.

„Elég a szenvedésből”

Valenzuela nem szeretné, ha más nők is keresztülmennének azon, amin ő keresztülment. Ezért támogatja Michelle Bachelet szándékát, hogy megváltoztassa a chilei jogszabályokat olyan módon, hogy azok engedélyezzék az abortuszt nemi erőszak esetén, ha az anya életét veszély fenyegeti, vagy ha a magzat nem élné túl a terhességet.

A chilei társadalom döntő többsége támogatja az abortusztörvény tervezett megváltoztatását - Fotó: BBC

Annak ellenére, hogy a felmérések azt mutatják, hogy a lakosság 70 százaléka támogatja a változtatást, van egy vallási csoportokból és a társadalom jobboldali rétegeiből álló makacs csoport, ami ellenzi azt.

Két év vita után a törvénytervezetet immáron a Kongresszus mindkét háza elfogadta. Az ország alkotmánybírósága azonban még nem döntött arról, hogy a tervezet ellentétes-e a chilei alkotmány egyik cikkelyével, ami védi a még meg nem születettek életét. A döntés péntekre várható. A bíróság meghallgatta mindkét oldal aktivistáinak tanúvallomását, köztük Paola Valenzueláét is.

„A nőknek szükségük van erre a törvényre”

Amikor a Miles reprodukciós jogi szervezet tagjaitól övezve kijött a bíróságról, Valenzuela mosolygott. „A szívem hevesen ver, nagyon ideges vagyok” – mondja, mielőtt egy sokkal komolyabb kijelentést tenne.

„Más nők, akik szintén vallomást tettek a bíróságon nagyon sokat szenvedtek, ahogy én is” – mondja. „Nekem úgy kellett végigcsinálnom a terhességemet, hogy tudtam, a gyermekem a születése pillanatában meg fog halni” – mondja. „Nem szeretnénk, ha más nők is így szenvednének.”

Valenzuela tudja, hogy nem minden chilei ért egyet vele. A törvény elfogadását elszántan megakadályozni próbáló vallási csoportok is vallomást tettek a bíróság előtt, ahol azzal érveltek, hogy az emberi élet szent, és azt törvényekkel kell védeni.

Azonban Valenzuela hajthatatlan abban, hogy a chilei nőknek „szükségük van erre a törvényre”. „Ez nem tisztességes, hogy szükségtelen fájdalmat kell elviselnünk. Más nőknek nem lenne szabad átmenniük azon a kínszenvedésen, amin én átmentem.”

Írta: Jane Chambers Santiago

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo