• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Kolumbiában befejeződött a FARC fegyvereinek átadása
Kolumbiában befejeződött a FARC fegyvereinek átadása
2017. augusztus 16. szerda, 08:29

Az ENSZ felügyelete mellett az egykori kolumbiai FARC-lázadók birtokában lévő utolsó fegyverek is elszállításra kerültek.

Az ország északi részén lévő egyik táborban, ahol a fegyvereket teherautóra rakták, Juan Manuel Santos elnök úgy fogalmazott, hogy ez volt a FARC-cal való 52 évig tartó konfliktus utolsó lehelete.

Juan Manuel Santos is jelen volt az utolsó fegyverek elszállításánál - Fotó: Kolumbiai Elnöki Hivatal

Az ENSZ-misszió vezetője, Jean Arnault elmondta, hogy az elmúlt időszakban összesen tizenhét tartálynyi fegyvert adtak át.

Körülbelül hétezer fegyveres szerelt le, és tért vissza a társadalomba.

Santos azt is mondta, hogy a kolumbiai állam „elkötelezett az egykori harcosok és a fegyveres konfliktus helyszínéül szolgáló területeken élő közösségek biztonsága iránt”.

Elmondta, hogy a fegyveres erőket kivezénylik a FARC fennhatósága alól felszabadult körzetekbe, és a kormány biztosítani fogja ott a közbiztonságot, az infrastruktúrát és az orvosi ellátást.

A tavaly novemberben aláírt békemegállapodás értelmében 2026-ig a FARC-nak a választási eredményektől függetlenül legalább tíz mandátuma lesz a kongresszusban, és sok egykori harcos amnesztiában részesül.

Azok az egykori lázadók, akiket emberijog-sértéseket vizsgáló különleges bíróságokon ítélnek el rövid büntetéseket kapnak majd és közösségi szolgálatot kell végezniük, például az aknamentesítésben kell részt venniük.

A BBC bogotái tudósítója, Natalio Cosoy azt mondja, hogy a FARC-cal kötött béke után Kolumbia számos részén drámaian csökkent az erőszak.

Azonban ahhoz, hogy az ország elérje a teljes békét, a kormánynak vagy meg kell állapodnia az országban működő kisebb fegyveres csoportokkal, vagy le kell győznie őket, tette hozzá Cosoy.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo