• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Hat ember ellen emeltek vádat Chilében Eduardo Frei Montalva exelnök meggyilkolásáért
Hat ember ellen emeltek vádat Chilében Eduardo Frei Montalva exelnök meggyilkolásáért
2017. augusztus 14. hétfő, 14:07

Egy chilei bíró hat ember ellen emelt vádat az egykori elnök, Eduardo Frei Montalva 1982-es meggyilkolása ügyében.

Alejandro Madrid bíró pénteken újra nekifutott, hogy megoldja a Chile elnöki posztját 1964 és 1970 között betöltő Eduardo Frei Montalva 1982-es meggyilkolásának megoldatlan ügyét.

Frei az Allende elleni puccsot még támogatta, de később szembefordult a Pinochet-rezsimmel - Fotó: The Santiago Times

Madrid hat ember – négy orvos, egy hírszerző ügynök és Frei sofőrje – ellen emelt vádat az egykori elnök meggyilkolásáért vagy az abban való bűnrészességért.

Bírósági iratok arra is rávilágítanak, hogy a gyilkosságot Augusto Pinochet diktatórikus rezsimje rendelhette meg, mondta Madrid.

A bíró már 2009-ben is vádat emelt ugyanezen hat ember ellen, de a vádakat később megsemmisítették.

Azonban Frei Montalva maradványainak Madrid utasítására történő tavalyi kihantolása után kiderült, hogy az egykori elnököt apránként adagolt „mérgező anyagokkal” megmérgezték. Ez az eredmény megerősítette a bíró ügyét a vádlottakkal szemben.

A hat vádlottat képviselő ügyvédek nem kommentálták a vádakat.

„Ma értesültünk a bíró döntéséről, és nagyon meg vagyunk hatódva” – nyilatkozta Frei Montalva lánya, Carmen Frei. „Mindez azért történt, mert az apámnak volt lelkiismerete. Mert határozottan cselekedett a katonai diktatúra előtt, mert fenyegetésnek kellett tekinteni, mivel vissza akart térni a demokráciához.”

Frei Montalva kezdetben egyetértett utódja, a szocialista Salvador Allende 1973-as megdöntésével, amely nyomán Pinochet diktatúrája került hatalomra. Azonban a Pinochet rezsim felé mutatott támogatása gyorsan elillant, és ezt követően a chilei demokráciapárti mozgalom egyik legtekintélyesebb alakja lett.

Pinochet 2006-ban bekövetkezett halála óta a felpörögtek a diktatúra idején elkövetett bűncselekmények miatti felelősségre vonások, ahogyan az egykori diktátor Chile konzervatív köreiben élvezett egykoron erős támogatottsága halványulni kezdett.

Pinochet maga soha nem állt bíróság elé a diktatúrája idején elkövetett emberijog-sértésekért. Tizenhét éves uralma alatt mintegy háromezer embert öltek meg vagy tüntettek el, és további 28 ezret kínoztak meg.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo