• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Egy rejtélyes eset miatt utasított ki az Egyesült Államok két kubai diplomatát
Egy rejtélyes eset miatt utasított ki az Egyesült Államok két kubai diplomatát
2017. augusztus 10. csütörtök, 07:56

Washington kiutasított két kubai diplomatát, miután az Egyesült Államok havannai nagykövetségének munkatársai rejtélyes fizikai tüneteket kezdtek mutatni, jelentette be az Egyesült Államok külügyminisztériuma.

Nem tudni pontosan, hogy mi történt, mivel Heather Nauert szóvivő azt mondta, hogy nincsenek „határozott válaszok a forrást vagy az okot illetően”.

Mindkét ország vizsgálja a rejtélyes esetet - Fotó: Getty Images

Egy a Reutersnek nyilatkozó kormányzati tisztviselő elmondta, hogy egyes nagykövetségi dolgozók halláskárosodást tapasztaltak magukon.

A kubai külügyminisztérium elmondta, hogy kivizsgálják az állításokat, és dolgozói kiutasítását igazságtalannak nevezte, de kijelentette, hogy kész együttműködni Washingtonnal a történtek tisztázásának érdekében.

„Kuba soha nem engedte meg, és nem is fogja engedni a jövőben sem, hogy kubai területen bármilyen akciót kövessenek el akkreditált diplomaták vagy a családjaik ellen” – fogalmazott a minisztérium.

A gyanú szerint a halláskárosodást valamilyen eszköz okozhatta, amit a diplomaták otthonainál helyeztek el, és ami olyan nem emberi füllel nem érzékelhető hanghullámokat bocsát ki, amelyek süketséget okozhatnak.

Nauert elmondta, hogy a nagykövetség munkatársai tavaly év vége óta panaszkodtak a különös tünetekre, amelyek bár életveszélyt nem jelentettek, mégis több embert rendeltek haza az Egyesült Államokba emiatt.

A szóvivő arról is beszélt, hogy az amerikai kormány „nagyon komolyan veszi a dolgot, és már folyik vizsgálat az ügyben.”

A hírek szerint a két kiutasított kubai diplomata májusban hagyta el Washingtont, számolt be róla a BBC havannai tudósítója, Will Grant.

Washington és Havanna 2015-ben, ötven év ellenségeskedés után állította vissza a diplomáciai kapcsolatait egymással.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo