• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Amerikai nyomásra nem vesz fel kubai diákokat az angol Szabadegyetem
Amerikai nyomásra nem vesz fel kubai diákokat az angol Szabadegyetem
2017. augusztus 07. hétfő, 21:27

Az Egyesült Királyságban működő Kubai Szolidaritási Kampány (CSC) annak a politikának a megszüntetését követeli, amelynek értelmében kubai diákok nem jelentkezhetnek az ország Szabadegyetemére.

A kubai Granma napilap szerint a tiltás, amely függetlenül attól érvényes, hogy a kubaiak nagy-britanniai lakosok vagy sem, az Egyesült Államok Kuba elleni blokádjának eredménye.

Az egyetem kimondottan kubai állampolgársága miatt utasította el a diákot - Fotó: Reuters

A tilalomra azután derült fény, hogy egy kubai diák az egyetem doktori iskolájába jelentkezett áprilisban, de arról tájékoztatták, hogy kubai állampolgársága miatt nem vehetik fel.

Az Egyesült Királyság egyik legnagyobb oktatási intézményének számító Szabadegyetem azt mondja, hogy felvételi eljárásuk részét képezi egy lista azokról az országokról, amelynek állampolgárait nem vehetik fel. Az egyetem azért utasítja el ezeknek a diákoknak a jelentkezését, mert attól tart, hogy megsérti az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának blokádtörvényét, ami miatt az egyetemet megbüntethetik, ha kubai diákokat vesz fel az oktatási programjaiba.

A The Telegraph szerint a tiltólistán olyan országok szerepelnek még, mint Irán, Szíria és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság.

A szolidaritási szervezet szerint a diák nemzetiségén alapuló tiltás közvetlen megsértése az Egyesült Királyság a 2010-es Esélyegyenlőségi törvényében lefektetett diszkrimináció-ellenes szabályozásainak.

Ez a politika ellentétes a „Kereskedelmi érdekek védelme törvénnyel” is, amely szerint az Egyesült Királyság kormányának joga van megbüntetni az olyan vállalatokat és szervezeteket, amelyek tiszteletben tartják az Egyesült Államok Kuba elleni blokádjának területenkívüliségét.

A Szabadegyetem alkancellárjának, Sally Huntnak, aki egyben az Egyetemek és Főiskolák Szövetségének főtitkárja is, címzett levélben a szolidaritási szervezet aggodalmát fejezte ki „a Szabadegyetem felvételi politikájának diszkriminatív jellege miatt, ami nemcsak [az intézmény] szabad hozzáférésre vonatkozó missziójával megy szembe, de más egyetemek jelenlegi gyakorlatával is, amelyeken a kubai diákok folytathatnak tanulmányokat és posztgraduális képzéseket.”

A Granma arról írt, hogy a Szabadegyetem az Egyesült Államok blokádjának Kuba-ellenes szabályozását gyakorlatilag az európai ország törvényei fölé emeli. Az ilyen esetek rávilágítanak a blokád az egész világra kiterjedő jellegére, és a kubai emberekre gyakorolt hatására.

A CSC igazgatója, Rob Miller hangsúlyozta: „Ez egy nevetséges helyzet. Itt van egy brit intézmény, amely átlép az Egyesült Királyság esélyegyenlőségi törvényein, hogy az amerikai törvényeket védje. Beszéltem a kubai nagykövetséggel, és fel vannak háborodva.” Hozzátette, hogy jogi segítséget fognak kérni, ha az egyetem nem ad „kielégítő választ”.

Miller hozzátette, hogy egy ilyen politika „a kubai embereket bünteti, és aláássa a brit törvények szuverenitását”, és egy ilyen „igazságtalan, diszkriminatív és kellemetlen politika” alkalmazásával a Szabadegyetem csúfot űz a jelmondatából, miszerint „mindenki számára nyitva áll”.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo