• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Temer megúszta korrupciós szavazást
Temer megúszta korrupciós szavazást
2017. augusztus 03. csütörtök, 20:26

A brazil kongresszus úgy döntött, hogy nem állítja bíróság elé Michel Temert korrupció miatt. A kongresszus alsó házában az ellenzéki képviselőknek nem sikerült megszerezniük a kétharmados többséget, ami kellett volna ahhoz, hogy az ügy a Legfelsőbb Bíróság elé kerüljön.

Temer „tisztának és megkérdőjelezhetetlennek” nevezte a szavazást.

Temer egyelőre fellélegezhet - Fotó: Reuters

Az elnököt azzal vádolták meg, hogy tizenkét millió dollárnyi kenőpénzt fogadott el egy húscsomagoló óriáscég, a JBS főnökétől. Ő mindezt tagadja.

Az 513 fős testületből 263-an szavaztak az indítvány ellen, amely bíróság elé állította volna az elnököt, és csupán 227-en mellette, ami jóval kevesebb, mint az elfogadásához szükséges 342 szavazat.

„A bizalommal, amit a képviselőház szavazott nekem, el fogunk fogadni minden olyan reformot, amelyre az országnak szüksége van” – mondta Temer a szavazás után. „Itt az ideje, hogy befektessünk az országunkba. Brazília újra készen áll a növekedésre.” Temer ígéretet tett arra, hogy kitölti ciklusát, amely 2018 decemberében ér véget.

A kongresszus ülését zűrzavaros jelenetek és dühös szóváltások kísérték. A képviselők csalást kiáltottak, lökdösődtek és álbankjegyekkel dobálták az ellenfeleiket.

Ivan Valente a Szocializmus és Szabadság Párt baloldali képviselője Temer elmozdítását és új választások kiírását követelte. „A brazil emberek nem akarják Temert, a brazilok közvetlen választásokat akarnak. Nem akarunk csöbörből vödörbe kerülni. Le Temerrel! Közvetlen választásokat azonnal!” – mondta.

A hosszú ülés korábban káoszba fulladt, amikor mindkét fél kölcsönösen korrupcióval vádolta egymást. A kormánypárti képviselők Luiz Inacio Lula da Silva korábbi elnököt rabruhában ábrázoló bábukat vittek az ülésterembe.

Lulát a múlt hónapban kilenc és fél év börtönbüntetésre ítélték, és más korrupciós vádak is vannak ellene. A korábbi elnök szerint az ellene felhozott vádak politikai indíttatásúak.

Temer támogatói azt mondják, hogy az elnök menesztése instabilitást okozna, és ártana Brazília gyengélkedő gazdaságának. „Mindenfajta vizsgálat mellett vagyok, de nagyon kényes időket élünk, és helyre kell állítani a gazdaságot” – mondta Luiz Claudio, a jobbközép Köztársaság Párt képviselője.

Temer tavaly lett elnök, miután egy felelősségre vonási eljárással elmozdították elődjét, Dilma Rousseffet, mivel bűnösnek találták abban, hogy kozmetikázta a kormányzati beszámolókat, hogy 2014-es újraválasztása előtt elfedje a növekvő költségvetési deficitet.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo