• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Guatemala kiadta Mexikónak a szökevény exkormányzót
Guatemala kiadta Mexikónak a szökevény exkormányzót
2017. július 19. szerda, 21:56

A kelet-mexikói Veracruz állam egykori kormányzója hazai földre érkezett, miután Guatemala kiadta őt Mexikónak. Javier Duartét korrupcióval, pénzmosással és a szervezett bűnözésben való részvétellel vádolják.

Duarte 2016 októberében mondott le posztjáról, de elutasította az ellene felhozott vádakat, és kijelentette, hogy tisztázni fogja a nevét. Néhány héttel később azonban eltűnt, és hat hónap után egy guatemalai szállodában tartóztatták le.

Duertét egy guatemalai szállodában tartóztatták le - Fotó: Reuters

Solola városában vették őrizetbe az Interpol és guatemalai rendőrség közös akciójában. Azzal gyanúsítják, hogy legkevesebb 645 millió mexikói peso (35 millió dollár) közpénzt sikkasztott el, amit fantomcégekben helyezett el.

A mexikói luxus birtokán tartott házkutatás során a rendőrség tizenhét festményt is talált, amelyet olyan híres művészeknek tulajdonítanak, mint Joan Miró, Fernando Botero és Leonora Carrington.

„A büntetlenség csökkentésére irányuló lépések”

Duarte hatéves hivatali ideje alatt fellángolt az erőszak és a korrupció az államban, különösen a gyilkosságok és az eltűnések száma ugrott meg. Kormányzósága alatt Veracruz lett az ország legveszélyesebb része az újságírók számára, akik közül Duarte hivatali ideje alatt tizenhetet öltek meg.

A mexikói főügyészi hivatal kiadatását annak bizonyítékaként mutatta fel, hogy a szövetségi kormány „elkötelezett az iránt, hogy konkrét lépéseket tegyen a büntetlenség csökkentése és a törvények érvényesítésének erősítése érdekében”.

Nem sok kétség férhet azonban ahhoz, hogy az egykori politikus kényelmetlen helyzetbe hozza Enrique Peña Nieto elnök kormányát, mondja a BBC mexikóvárosi tudósítója, Will Grant.

A 43 éves Duarte egyike annak a három kormányzónak, akik elmenekültek Mexikóból, és akiket külföldön tartóztattak el a szervezett bűnözéssel kapcsolatos feltételezett érintettségük miatt. Mindhárman a kormányzó PRI párt tagjai voltak.

Duarte helyét az ellenzéki Nemzeti Akció Pártjának jelöltje vette át decemberben, miután megnyerte a lemondott kormányzó posztjára kiírt választást.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo