• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Az UNESCO Világörökségének részévé nyilvánították a riói Valongo rabszolgakikötőt
Az UNESCO Világörökségének részévé nyilvánították a riói Valongo rabszolgakikötőt
2017. július 10. hétfő, 20:12

Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánított egy egykori riói kikötőt, ahol a becslések szerint közel egymillió rabszolgát tettek partra a dél-amerikai országban. A Valongo kikötő három évszázadon keresztül működött, és ez lett az afrikai rabszolgák legnagyobb belépési pontja Brazíliába.

A kikötő maradványait a 2016-os olimpiai játékok munkálatai közben fedezték fel. Brazíliába vitték a legtöbb afrikai rabszolgát az amerikai kontinensen.

Valongóba mintegy egymillió rabszolga érkezett Afrikából - Fotó: AFP

Az Atlanti-óceánon át vezető hosszú út után lesoványodott afrikai foglyokat a kikötő területén tartották, amíg megerősödtek, hogy aztán eladhassák őket a rabszolgapiacokon. Sokan nem élték túl, őket egy közeli temetőben temették el.

Az UNESCO szerint a Valongo kikötőt ugyanolyan hely illetné meg a történelemben, mint Hirosimát vagy Auschwitzot, „hogy az emberiség olyan korszakaira emlékeztessen minket, amelyeket nem szabad elfelejtenünk.”

„Ez egy egyedülálló emlékhely, amelyben ott vannak a rabszolgák megérkezésének utolsó fennmaradó nyomai” – mondta Milton Guran antropológus az AFP hírügynökségnek.

Parkoló alatt tömegsír

Sok brazil néhány évvel ezelőttig nem is tudott a terület jelentőségéről. A kikötő maradványait véletlenül fedezték fel 2011-ben, amikor egy pár a házuk felújítása közben egy csontokkal teli tömegsírra bukkant.

A rakpartot és az azt körülvevő komplexumot 1779-ben építették, hogy megpróbálják a visszataszító tevékenységnek tartott rabszolga-kereskedelmet elvinni messze a városközponttól, mondja Julia Carneiro, a BBC tudósítója.

A kikötő néhány parcellája egy temető, ahol 1770 és 1830 között több ezer rabszolgát temettek el.

A rabszolga-kereskedelmet 1831-ben tiltották be Brazíliában, miután a dél-amerikai ország kikiáltotta függetlenségét Portugáliától. Ugyanakkor illegálisan tovább folyt, egészen a rabszolgaság 1888-as eltörléséig.

A 17. század és a 19. század vége között mintegy négymillió rabszolgát vittek az ültetvényekre dolgozni és háztartási munkákat végezni. Ez az amerikai kontinensre szállított összes rabszolga 40 százaléka.

Miután Brazília 1889-ben köztársaság lett, a Valongót hulladéklerakónak használták, és végül egy teret építettek a kikötőre. A közelmúltig egy tér, egy utca és egy parkoló alatt rejtőzött.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo