• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Trump visszaállítja a hidegháborús utazási tilalmat és bizonyos kereskedelmi korlátozásokat Kubával szemben
Trump visszaállítja a hidegháborús utazási tilalmat és bizonyos kereskedelmi korlátozásokat Kubával szemben
2017. június 16. péntek, 23:18

Kampányígéretéhez híven, miszerint visszavonja az Obama-kormány korábbi közeledését Havannához, Donald Trump amerikai elnök keményvonalas Kuba-politikát jelentett be pénteken. A miami Manuel Artime Színházban tartott beszédében Trump azt mondta, hogy el fogja törölni elődje „teljesen egyoldalú megállapodását Kubával”.

„A mi politikánk egy a kubai emberek és az Amerikai Egyesült Államok számára sokkal jobb megállapodásra fog törekedni. Nem akarjunk amerikai dollárokkal megtámogatni egy olyan katonai egyeduralmat, ami kizsákmányolja és bántja Kuba állampolgárait” – mondta Trump, és azt ígérte, hogy az Egyesült Államok szankcióit addig nem fogják feloldani, amíg Kuba szabadon nem engedi a politikai foglyokat és tart szabad választásokat.

Trump Miamiban jelentette be a drasztikus visszalépést - Fotó: Joe Raedle/Getty Images

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara pénteken kiadott közleményében azt írta, hogy a politikai változások „ténylegesen korlátozzák a pozitív változás lehetőségét a szigeten és veszélybe sodorják a növekvő lehetőségeket más országok számára.”

„Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy minden érintett féllel együttműködjünk eme idejétmúlt politika lebontásában, amely akadályozza az amerikai és kubai emberek boldogulását” – tette hozzá a közlemény.

A változtatásokkal Washington szigorítani fogja az amerikai állampolgárok egyéni utazását Kubába. Azok az utazók, akik nem-tudományos tanulmányi célokból mennének oda, újra csak amerikai vállalatok által szervezett csoportos utakon tudják ezt megtenni. A saját szervezésű, egyéni utazás tilos lesz.

„A korábbi kormányzat azzal, hogy enyhítette az utazási és kereskedelmi korlátozásokat, nem segített a kubai embereknek, csak a kubai rezsimet gazdagította” – jelentette ki Trump.

Nem változnak a jelenleg érvényben lévő szabályok arra vonatkozólag, hogy milyen árucikkeket lehet Kubából hazavinni, beleértve a kubai állami cégek által gyártott rumot és szivarokat is.

Az új politika azt is tiltja, hogy amerikai vállalkozások üzletet kössenek a kubai hadsereghez kötődő Fegyveres Erők Vállalatcsoporttal (GAESA), de a légi járatok és az tengerjáró hajók továbbra is működhetnek a két ország között.

A változások ellenére az Egyesült Államok fenn fogja tartani a diplomáciai kapcsolatait a kubai kormánnyal. Az Egyesült Államok havannai nagykövetsége, amit 2015 augusztusában nyitottak újra, továbbra is működik majd abban a reményben, hogy a két ország „egy sokkal erősebb és jobb utat” tud kijelölni.

„Tiszteletben fogjuk tartani a kubai szuverenitást, de soha nem fogunk hátat fordítani a kubai embereknek. Ez soha nem fog megtörténni” – mondta Trump.

A washingtoni pálfordulást olyan jobboldali republikánusok, mint Marco Rubio floridai szenátor és a szintén floridai kongresszusi képviselő, Marío Díaz-Balart szorgalmazták, akik jelen is voltak Trump pénteki bejelentésénél.

Ugyanakkor kongresszusbeli társaik, mindkét pártból, rögtön a bejelentés után bírálták a politikai fordulatot.

Jeff Flake republikánus szenátor, aki ötvennégy másik szenátorral együtt a Kubába utazás szabadsága törvény benyújtói között volt, egy közleményben ezt írta: „Minden olyan politikai változtatás, amely korlátozza az amerikaiak azon képességét, hogy szabadon utazhassanak Kubába, nem az Egyesült Államok és a kubai emberek legjobb érdekeit szolgálja.”

Mark Warner demokrata szenátor úgy fogalmazott, hogy Trump döntése rossz üzenetet küld a világnak az amerikai vezetésről.

„Soha nem szabad felhagynunk a kubai kormányra való nyomásgyakorlással a demokrácia és az emberi jogok terén, de az országainak közötti gazdasági és kulturális kapcsolatok további visszaszigorítása elárulja az együttműködés szellemiségét, ami végül segíteni fog megerősíteni a kubai embereket abban, hogy megszabják a saját sorsukat” – mondta Warner.

Egyik változtatás sem lép addig életbe, amíg az amerikai Kereskedelmi Minisztérium, illetve a Pénzügyminisztérium ki nem hirdeti az új szabályozásokat, ami hónapokig is eltarthat.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo