• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Az év végén választásokat tartanak Kubában
Az év végén választásokat tartanak Kubában
2017. június 16. péntek, 19:47

A Kubai Államtanács kedden bejelentette, hogy az év végén általános választásokat tartanak, amelyen kiválasztják a helyi és a tartományi önkormányzatok képviselőit, valamint képviselőket választanak a Néphatalmi Nemzetgyűlésbe is.

A kubai Granma újság szerint a helyi önkormányzati képviselők megválasztásának első fordulóját 2017. október 22-én tartják, a második fordulóra pedig október 29-én kerül majd sor. A második fordulóban azok a képviselők maradnak versenyben, akiknek az első fordulóban nem sikerült a szavazatok legalább ötven százalékát megszerezni.

Önkormányzati, tartományi és nemzetgyűlési képviselőket is választani fognak - Fotó: Alejandro Ernesto/EFE

A tartományi gyűlési és a nemzetgyűlési választásoknak még nincs hivatalos dátuma.

Az önkormányzati képviselők ciklusa két és fél évig tart majd, a tartományi és a nemzetgyűlési képviselőket pedig ötéves mandátumra választják.

A Nemzetgyűlés a legmagasabb politikai szerv Kubában, és csak neki van alkotmányozó és törvényhozó jogköre. A Granma szerint „minden ember szuverén akaratát” képviseli és „tagjait szabad, közvetlen és titkos szavazáson választják”.

Az Államtanács egy elnökből, egy első alelnökből, öt alelnökből, egy titkárból és huszonhárom másik tagból áll, akiket a nemzetgyűlési képviselők választanak meg.

A Tanács a választások kiírásának túl a törvényhozási feladatokért is felel a Nemzetgyűlés ülésszakjai között.

A helyi szinten megválasztott kubai parlamenti képviselők a társadalom legkülönfélébb rétegeiből kerülnek ki, és általában tovább dolgoznak az eredeti munkahelyeiken is a parlamenti feladataik mellett, amelyeket fizetség nélkül, önkéntesként végeznek.

Jelenleg Kuba parlamenti képviselőinek közel felét teszik ki nők, amivel Kuba a harmadik a világon a nők parlamenti képviseletét tekintve. A világátlag húsz százalék, vagyis a parlamenti képviselők mindössze húsz százaléka nő.

Forrás: Granma

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo