• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A venezuelai LMBTQ közösség ünnepli a Legfelsőbb Bíróság a transzneműek jogairól hozott ítéletét
A venezuelai LMBTQ közösség ünnepli a Legfelsőbb Bíróság a transzneműek jogairól hozott ítéletét
2017. június 15. csütörtök, 10:36

A venezuelai Legfelsőbb Bíróság hivatalosan is elfogadta azt az indítványt, melyet egy a transzneműek jogait védő csoport nyújtott be, hogy a dél-amerikai országban lehetővé válhasson a név- és nemváltoztatás.

A június elsején közzétett határozatban a legmagasabb bírói fórum helyt adott annak az áprilisban a Divas de Venezuela szervezethez tartozó öt személy által benyújtott indítványnak, mely arra vonatkozott, hogy ismerjék el „a saját maguk által érzékelt nemükkel való azonosuláshoz és ennek kifejezéséhez” fűződő jogukat.

A venezuelai transznemű közösség örömmel fogadta az ítéletet - Fotó: Rachael Boothroyd Rojas/Venezuelanalysis

A beadványt a bolivári alkotmány 20. cikkelye alapján találták megalapozottnak, mely kimondja, hogy a venezuelaiakat megilleti „a személyiség szabad kibontakozásához” való jog.

A határozat szövege szerint a Legfelsőbb Bíróság elfogadta a csoport azon érvelését, hogy az alkotmányos rendelkezések, illetve más, a megalázó bánásmódot tiltó törvények alapján az kimeríti az embertelen és megalázó bánásmódtól való szenvedés fogalmát, hogy nem változtathatják meg a nevüket és a nemüket.

A bírósági úgy döntött, hogy az öt aktivista ügyét egyenként fogja megvizsgálni a következő két hétben, és bekérte a kérvényezők születési anyakönyvi kivonatait, pszichológiai és pszichiátriai, valamint a családi állapotukról szóló igazolásokat.

„Üdvözöljük a Legfelsőbb Bíróság döntését, és teljesíteni fogjuk a döntésben megfogalmazott feltételeket, hogy elérjük a transzközösségben általunk megfogalmazott célokat” – nyilatkozta a venezuelanalysis kérdésére Richelle Briceño, a beadvány egyik aláírója, aki egyben transzjogi kérdésekkel foglalkozó ügyvéd is.

„Alig mertük remélni ezt az ítéletet, pedig mi csak azokra az alkotmányos elvekre hivatkoztunk, amelyek a venezuelai állampolgárokként minket megillető jogokat védik” – tette hozzá.

Annak a lehetősége, hogy az öt kérvényező megváltoztathatja a nevét és a nemét, jelentős precedenst teremthet Venezuelában, ahol a törvények nem különösebben foglalkoznak a transzneműek jogaival.

Ugyanakkor bár az állampolgárok nemváltoztatáshoz fűződő jogát a jelenlegi jogszabályok nem tartalmazzák, de a nevük megváltoztatására van lehetőség most is. De az aktivisták az utóbbi kérdéssel foglalkozó intézményeket, az Országos Választási Tanácsot (CNE), és a Bevándorlási és Útlevélkiadási Hivatalt (SAIME) azzal vádolták meg, hogy következetesen nem hajlandók reagálni az erre vonatkozó kérelmeikre.

Az aktivisták abban reménykednek, hogy a mostani döntés nyomán nyomás fog nehezedni ezekre az állami intézményekre, hogy eszerint járjanak el – különösen annak nyomán, hogy a döntésben szerepel egy olyan mondat, hogy erről „értesítésre kerül az Ombudsmani Hivatal, a Köztársaság Legfőbb Ügyésze, az Állampolgári Nyilvántartó Hivatal, és a CNE Választási Osztálya”.

A döntést az ország többi LMBTQ csoportja is üdvözölte, köztük az Igualitario Venezuela, mely úgy nyilatkozott, hogy ez az ítélet a történelmileg és társadalmilag diszkriminált transzszexuális és transznemű emberek emberi jogainak elismerése.

Ugyanakkor a csoport bírálta a bírósági döntés azon részét, melyben a kérvényezők részéről orvosi igazolást kérnek állításaik alátámasztására.

„Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik a nemi identitásuk elismerését kérvényezik, előzetes orvosi jelentést kell készíttetniük arról, hogy ők azok, aminek érzik magukat” – áll a csoport közleményében.

Az LMBTQ-mozgalom legutóbb tavaly decemberben ért el jelentős áttörést, amikor is a Legfelsőbb Bíróság helyben hagyta az azonos nemű családokban nevelkedő gyermekek azonos jogait.

Forrás: venezuelanalysis.com

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo