• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Felgyújtották a Legfelsőbb Bíróság épületét Venezuelában, a börtönben ülő ellenzéki vezető pedig puccsot sürget
Felgyújtották a Legfelsőbb Bíróság épületét Venezuelában, a börtönben ülő ellenzéki vezető pedig puccsot sürget
2017. június 14. szerda, 12:36

Venezuelában a Lakhatási Minisztérium és a Legfelsőbb Bíróság épületeit érte támadás hétfőn, miközben a börtönben ülő ellenzéki vezető, Leopoldo López arra szólította fel az ország fegyveres erőit, hogy lázadjanak fel a Maduro-kormány ellen.

Az ellenzéki vezetők ismételten az utcákra szólították a híveiket országszerte, hogy a Legfelsőbb Bírósághoz vonuljanak, ami újra erőszakba torkollott.

A zavargások középpontja Kelet-Caracas gazdagok lakta negyede, Chacao volt, ahol több mint százötven maszkos tüntető Molotov-koktélokkal és kövekkel ostromolta meg a Lakhatási Minisztérium épületét.

Gyerekeket is ki kellett menekíteni a minisztérium épületéből - Fotó: Ministerio de Vivienda

Az ellenzéki tüntetők megsemmisítették a bejárati kaput, és a jelentések szerint károkat okoztak az épület első két szintjén lévő irodákban, ami miatt az ott dolgozó minisztériumi alkalmazottaknak a felsőbb szintekre kellett menekülniük. Legalább kilencszázhetvenhárom személyt a tűzoltóknak kellett evakuálni, köztük negyvenöt gyermeket a minisztérium óvodájából. Néstor Reverol igazságügyi miniszter szerint legalább huszonöt gyermek szorult orvosi segítségre.

Manuel Quevedo lakhatási miniszter szerint a mostani már a tizenötödik támadás volt az ellenzék részéről a minisztérium épületei ellen országszerte, melyet gyakran ér támadás amiatt, hogy 1,6 millió venezuelai szegény számára épített megfizethető otthont.

A Legfelsőbb Bíróság Bírói Hivatalát (DEM) az elmúlt hetven napban már negyedszer érte támadás, ezúttal az iroda kétezer-ötszáz alkalmazottját kellett kimenekíteni.

Az épületet több száz ellenzéki aktivista vette körbe, aki a külföldi újságírók által készített képek tanúsága szerint Molotov-koktélokkal és egyéb otthon készített robbanószerkezetekkel gyújtották fel azt. A tüntetők be is törtek a bíróság épületébe, ahonnan bútordarabokat hordtak ki az utcára, majd ott meggyújtották azokat.

Emellett a tüntetők kiraboltak egy közelben lévő bankot is, melynek első emeletét teljesen kifosztották, még a fénymásoló gépeket is elvitték.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke, Maikel Moreno a támadásra reagálva kijelentette, hogy a DEM-et máshová fogják költöztetni, mivel úgy tűnik, hogy az ellenzéki vezetés alatt álló Chacao kerülete „törvényen kívüli” területnek számít.

Chacao polgármestere, Ramón Muchacho elutasította a DEM elleni erőszakot, és azt állította, hogy a támadást kormányközeli beszivárgók követhették el, noha ennek a széles körben terjedő videófelvételek ellentmondanak. Muchaco ugyanakkor nem állt semmilyen bizonyítékkal, mely alátámasztaná szavait, viszont tagadta a Lakhatási Minisztérium elleni támadás tényét, azt állítva, hogy azt „a DEM épületéből áradó füst és a könnygáz” miatt kellett kiüríteni.

Az erőszakos cselekményekkel összefüggésben a hatóságok huszonnégy embert tartóztattak le.

Eközben Vargas államban a zavargások a negyvenkilenc éves Sócrates Salgado életét követelték, aki ismeretlen körülmények között hunyt el a tengerparti La Guaría városában. Ellenzéki képviselők a Nemzeti Gárda által kilőtt könnygáz gránátokat okolták ezért, de ezt az állítást egyelőre még nem erősítették meg. Az államügyész jelenleg is vizsgálja az eset körülményeit.

Ezzel a halálesettel az elmúlt tíz hét erőszakos ellenzéki megmozdulásai során elhunytak száma hetvenhatra emelkedett, akik közül legkevesebb tizenegy fő halála a hatóságok, huszonegy pedig az ellenzékiek erőszakos fellépésének a következménye.

Szintén Vargas államban kormányellenes aktivisták felgyújtották a Guaicamacuto szocialista közösség központját, valamint kifosztották és megfenyegették a népszerű Macuto kávézót.

A hétfői erőszakos eseményekre azután került sor, hogy a börtönben ülő ellenzéki vezető, Leopoldo López nyilvánosságra hozta legújabb videóüzenetét, melyben arra szólítja fel az ország fegyveres erőit, hogy lázadjanak fel főparancsnokuk ellen.

„Az utcákon tartózkodó katonai személyzetnek szeretném az alábbi, az alkotmányunkból következő nagyon világos, józan üzenetet küldeni: Önöknek is joga és kötelessége fellázadni” – fogalmazott.

Lópezt azért ítélték közel tizennégy év börtönre 2015-ben, mert vezető szerepet játszott az előző évi a kormányzat lemondását követelő erőszakos utcai tüntetésekben, melyek során negyvenhárom ember életét vesztette, közel ezren pedig megsérültek.

López kijelentése nem az első alkalom, hogy az ellenzék ilyesmire szólítja fel a fegyveres erőket. Áprilisban a Nemzetgyűlés elnöke, Julio Borges egy sokkal körmönfontabb üzenetben kérte arra a hadsereg tagjait, hogy tagadják meg feljebbvalóik parancsait.

López, Borges és az ellenzék más vezetői figurái aktív szereplői voltak a 2002-ben az Egyesült Államok támogatásával végrehajtott puccsnak, melynek sikerült negyvenhét órára elmozdítani hivatalából Hugo Chávezt.

Írta: Lucas Koerner

Forrás: venezuelanalysis.com

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo