• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Testőrök lesznek az egykori FARC-gerillákból
Testőrök lesznek az egykori FARC-gerillákból
2017. június 13. kedd, 19:29

A kolumbiai kormány bejelentette, hogy az egykori FARC-lázadók egy csoportját testőrőrökké képzik ki. A kormány és a marxista lázadó csoport által tavaly aláírt békemegállapodás értelmében 315 leszerelt gerillát arra készítik fel, hogy egykori FARC-beli vezetőik biztonságát óvják.

Jobboldali félkatonai szervezetekről ugyanis tudni lehet, hogy FARC-vezetőket készülnek megtámadni. A kiképzésük után a testőrökké változott gerillák a minimálbér háromszorosának megfelelő fizetést fognak kapni.

Akiket kiválasztanak, azok egykori parancsnokaikat fogják védeni testőrként - Fotó: AFP

A belügyminisztérium elmondta, hogy több mint háromszáz leszerelt lázadó érkezett meg a főváros, Bogotá közelében lévő Facatativá város katonai akadémiájára. A következő napokban mások is csatlakoznak hozzájuk. A minisztérium tájékoztatása szerint összesen 315 jelöltet választanak ki a feladatra, hogy garantálják a FARC-vezetők biztonságát.

A jelölteknek egy sor fizikai, pszichológiai és az érzelmi alkalmasságot vizsgáló teszten kell megfelelniük. Akik sikerrel járnak, azok havonta 1,8 millió pesót (615 dollár) fognak keresni.

Csak olyan FARC-tagok jelentkezhetnek a munkára, akik nem követtek el emberiség elleni bűncselekményeket, és akik igazolni tudják, hogy beszolgáltatták a fegyvereiket. A kiképzés során emberi jogokból is kapnak képzést, illetve a kolumbiai Nemzeti Védelmi Egység kiképzi őket a szoros személyvédelemre.

Az azonban, hogy a lázadók mindössze hónapokkal azután, hogy átadták a fegyvereiket az ENSZ megfigyelő csoportjának, újra fegyvert viselhetnek visszatetszést kelt egyes kolumbiaiakban. A megállapodás ellenzői szerint elképzelhetetlen, hogy a több mint öt évtizedig a kolumbiai állam ellen harcoló FARC tagjai törvényesen fegyvert tarthassanak és még állami fizetésben is részesüljenek ezért.

A FARC tárgyalói azonban kikötötték, hogy vezetőik biztonságát garantálni kell, és ők csak a saját embereikben bíznak meg ilyen téren. A komoly biztonsági intézkedések szükségességét azzal indokolták, hogy az 1980-as években a baloldali Hazafias Egység párt tagjait módszeresen legyilkolták. A pártot majdnem sikerült felszámolni azzal, hogy több tucat képviselőjét és helyi tanácstagjait megölték.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo